Три земетресения разтресоха Земята тази нощ

0
През изминалата нощ Земята бе разлуляна от 3 земетресения с повече от 5 по Рихтер
През изминалата нощ Земята бе разлуляна от 3 земетресения с повече от 5 по Рихтер Снимка: ПИК

Земетресение с магнитуд 5,1 в региона на Непал бе регистрирано малко след полунощ местно време в нощта срещу понеделник. Дълбочината на труса е около 10 километра. Епицентърът е на 55 километра северозападно от столицата на Катманду.

По информации, обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, трусът е бил с малка продължителност, но засилва тревогите на местните жители. В началото на февруари отново трус с подобен магнитуд (5,2) разлюля Катманду. Нямаше жертви и сериозни щети, но много от жителите излязоха изплашени на улицата, информира ПИК.

През април 2015 година Непал преживя унищожително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което причини смъртта на над 9 хиляди души и разруши половин милион жилища. Икономическите последици продължават да тежат върху хималайската страна. 

Второто земетресение с магнитуд 5,6 разлюля вулканични острови в региона южно от основната част на Япония. По данни на Геологическият топографски институт на САЩ (United States Geological Survey - USGS) в понеделник сутринта местно време на 1259 км южно от Токио е регистрирана сеизмична активност на дълбочина 60 км.

Трусове с такъв магнитуд и дълбочина обикновено не предизвикват щети на повърхността, но носят информация на сеизмолозите за състоянието на земната кора. 

Третото земетресение с магнитуд 5,4 стана в понеделник сутринта на мароканското крайбрежие, съобщи Геологическата служба на САЩ. Според сеизмолозите епицентърът на земетресението е на 67 км североизточно от град Ал Хосейма в северната част на страната.

Дълбочината на огнището е 10 км. Не се съобщава за жертви и разрушения. Ал Хосейма е град в северно Мароко, административен център на провинция Хосейма в региона Таза - Хосейма - Таунат. Населението му е около 55 400 души. Разположен е на полуостров в Средиземно море.

Страховете на живеещите от двете страни на морето в този район (Мароко и Испания) се засилиха след силния трус с магнитуд 6,2, който предизвика и леки разрушения в испанския анклав Мелиля (на африканския бряг) на 85 км от епицентъра на труса в края на януари. Поредицата сеизмични събития не затихва в този сеизмично активен район. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари