Три вероизповедания посрещнаха заедно Великден в Русе

0

Православни, католици и арменци посрещнаха заедно настъпването на Възкресение Христово.

След като камбаните възвестиха възкръсването на Спасителя те се събраха на ул. „Епископ Босилков“, която дели православната църква „Св. Николай“ и католическият храм „Св. Павел от Кръста“. Както винаги през последните години, когато има съвпадение в църковните календари на отделните религии, дойдоха и богомолците от арменския апостолически храм „Света Богородица”

Свещеници от трите храма поздравиха миряните с празника. Тъй като по канон нямат право да служат заедно, те се поздравиха след службите и отправиха пасхални слова към миряните. Заедно обиколиха храма „Свети Николай“, след което службите продължиха в храмовете, според канона.

В католическия храм „Св. Павел от Кръста“ службата на Святата Пасхална нощ отслужи отец Валтер. Той благослови пасхалната свещ и изписа на нея първата и последна буква от гръцката азбука – алфа и омега, след това издълба числата на текущата година.

Представителите на арменската диаспора пък се събраха в църквата “Сурп Асвадзадзин” /Св. Богородица”/ за празничната служба за Възкресение Христово. Пасхалната литургия отслужи отец Дирайр Хадавян, който честити Великден на миряните и даде своята благословия на събралите се в храма.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Абе, вярно ли, че английските манджи са все едни такива, безвкусни?
- Ако правилно са приготвени, да!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари