Три причини да включите лука в менюто си

0
Най-консумираният от хората зеленчук съдържа в себе си много витамини и минерали
Най-консумираният от хората зеленчук съдържа в себе си много витамини и минерали

Лукът е най-консумираният от хората зеленчук.

Той може да се използва като добавка на всяко ястие или салата и коренно да промени вкуса. Съдържа в себе си много витамини и минерали. Има и изключително ниско съдържание на калории. Ако не сте от любителите на лука, то след като прочетете статията със сигурност ще се замислите дали пък да не го включите в менюто си, пише Actualno.

Полезен е за сърцето

Ако редовно консумирате лук той ще донесе много ползи за сърдечносъдовата ви система. Веществата, които се съдържат в него понижават холестерола и кръвното налягане. Той също така предотвратява образуването на кръвни съсиреци, което означава, че предпазва от развитието на тромбози. Тъмните сортове лук са най-полезни заради по-високото съдържание на кверцетин.

Подпомага имунната система

Лукът е богат на антиоксиданти, което го прави много добър в борбата срещу всякакви вируси и бактерии. Той подсилва имунната защита на организма. Опитайте се да хапвате различни видове лук, за да предпазите организма си от по - голям брой патогени. Най-полезни са по-тъмните сортове.

Предотвратява образуването на ракови клетки

Именно заради антиоксидантните си свойства, които вече споменахме, че притежава лукът, той се бори срещу развитието на ракови клетки в организма. Според много проучвания сярата, съдържаща се в лука наред с флавоноидите спират растежа и образуването на тумори.

Лукът е универсален. Той може да се използва за готвене, за приготвяне на салати, като подправка. Може да се консумира суров, запържен, печен или да се карамелизира. Когато приготвяте дадено ястие с лук се старайте да включвате различни сортове от зеленчука не само заради богатият вкус, който ще получите, но и заради полезните свойства на различните видове. Лечебните свойства на лука са открити още в древността, когато е бил използван за лечение на различни състояния започващи от главоболие до рани в устната кухина.

В заключение трябва да споменем, че лукът е много полезен за сърдечно съдовата система като намалява сърдечно съдовия риск, помага при възпаления, диабет, нисък имунитет, предотвратява развитието на ракови клетки и подобрява работата на храносмилателния тракт. Ползите от консумацията на лук са многобройни. Той подпомага функцията на почти всяка система в нашето тяло и ни предпазва от най - коварните заболявания. Не на последно място - заради високото съдържание на вода в себе си лука е полезен и за кожата ни, защото се грижи за нейната хидратация. Условието е простичко - консумирайте, колкото се може повече лук и, колкото можете по-разнообразни сортове. Тайната на доброто здраве и ползите на лука е в постоянството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари