Три поуки от срещата Путин - Ким

1
Оръжия, санкции и предизвикателства пред Запада
Оръжия, санкции и предизвикателства пред Запада Снимка: Vladimir Smirnov/Sputnik/AP

Оръжия, санкции и предизвикателства пред Запада

Срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун остави след себе си редица поуки.

Става дума за войната в Украйна, за връщането към логиката от най-мрачните години на Студената война, за тесните връзки между случващото се в Европа и това, което може да се случи в Далечния изток в бъдеще.

Накратко, изводите могат да бъдат обобщени в тези три "точки", отбелязва в коментар "Кориере дела сера", цитиран от БГНЕС.

На първо място, ръкостискането е резултат и от руската некомпетентност. То разкрива колко несигурни или "илюзорни" са били някои консенсуси между Изтока и Запада в годините на мирно съжителство. И накрая, то тревожи Япония и особено Южна Корея.

Най-непосредственият аспект на споразумението между московския цар и комунистическия диктатор на Пхенян се отнася до евентуални военни доставки.

Не трябва да се забравя, че Северна Корея, поради режима на санкции, на който е подложена, и изключителната бедност на икономиката ѝ, със сигурност не може да се счита за технологична сила.

Въпреки ограниченията, от които страда, тя като по чудо съумява да заплашва Южна Корея, Япония и дори Съединените щати с ракетите си и изграждането на ядрен арсенал.

Но тя трябва да съсредоточи малкото ресурси, с които разполага, върху тези програми. За останалото тя разполага с много примитивна военна индустрия.

В областта на боеприпасите например експертите смятат, че Северна Корея остава в технологичната фаза от 60-те и 70-те години на ХХ век, когато всички нейни арсенали са дошли от Съветския съюз.

Какво означава това, че на Русия през тази година може да ѝ се наложи да използва този вид доставки?

То потвърждава, че Путин е започнал неподготвен тази дълга война, не е подготвил планове за промишлено производство, които да издържат на конфликта, който продължава вече 19 месеца и кой знае още колко дълго.

Тъй като не са много страните, които са готови да заобиколят санкциите по отношение на оръжията (Иран е сред тях, Китай го прави тайно и много внимателно), Путин не може да бъде придирчив за качеството на тези оръжия.

Освен това се потвърждава, че тази война до голяма степен се води по архаичен начин: много се говори за ролята на безпилотните апарати, голяма част от този конфликт продължава да се води като в Първата или Втората световна война, в окопи и с постоянна размяна на тежка артилерия, дъжд от куршуми, противопехотни мини.

В този смисъл съветските боеприпаси от 60-те и 70-те години на ХХ век за оръдия и минохвъргачки, които Северна Корея продължава да произвежда, все още са необходими и то във все по-големи количества предвид изчерпването на руските арсенали.

Не че Украйна е имунизирана срещу подобни проблеми с недостига, но Киев поне може да разчита на по-голям набор от доставчици (дори и западните оръжейни индустрии, особено тези, произвеждащи боеприпаси, да са намалили капацитета си до минимум през годините на "пацифистката илюзия").

Друго разкритие от срещата между Путин и Ким може да се обобщи така: изолацията на Северна Корея е била фалшива.

В годините, в които Америка и Западът се заблуждаваха, че живеят в свят на мир, те получиха уверенията на Москва и Пекин, че ще спазват санкциите срещу "червената монархия" Пхенян. Реално тези гаранции имаха официален характер.

По онова време Русия и Китай се придържаха към резолюциите на ООН, осъждащи ракетните и ядрените опити на Северна Корея, и налагаха санкции.

Винаги са съществували подозрения, че в действителност руснаците и китайците са продължавали да подкрепят диктатурата на Ким с различни видове помощ под масата. Сега виждаме колко бързо те свалиха маските.

Неотдавна официалните делегации на правителствата на Москва и Пекин отпразнуваха заедно с Ким годишнината от съвместната им "победа срещу Америка" в Корейската война от 1950-53 г.

Си Дзинпин често обвинява Вашингтон, че възражда манталитета и тона на Студената война, но той не е по-различен.

Често се обсъжда колко внимателно Си Дзинпин наблюдава украинския конфликт, за да извлече поуки за евентуално китайско нахлуване в Тайван. /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    3
    Внимание, внимание!
    На всички продажни педерас'и–€вроатлантици, милеещи за усрайна и САЩ ще кажа само едно: първи вие ще им лижете задниците на руснаците и ще развявате руските трикольори, да ви ЕПМ, когато се обърне палачинката! Даже започвайте да учите руския химн, гейове недоклатени!
  • -10
    2
    Ванка с танка
    Държава без морски флот ,потопява флота на 2ая армия мира.Колко трябва да си тъп да се хвалиш с приятелството на Северна Корея,и да си загубиш пазарите в Европа,,които плащат ,сега всички пари в рупии....
  • 6
    1
    Mike
    Пълни глупости!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари