"Тренд": ГЕРБ "отлепва" с 10%, три партии се борят за второто място

0
Проучване на електоралните нагласи показва запазване на подреждането на партиите
Проучване на електоралните нагласи показва запазване на подреждането на партиите

Проучване на електоралните нагласи показва запазване на подреждането на партиите

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%). Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Правим уточнението, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

* Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    daskal
    Достатъчно е да излезете на улицата и да видите какви са антропологическите характеристики на мат`ряла. И без агенциите ще разберете, че гербаджиите са им любимци.
  • 7
    10
    Българин
    Най важното е продажната измет от Пеевски Подлоги/проДай България да бъде изчегъртана от политическия живот в България! Това е най корумпираната и надупена сган, която някога е обитавала страната. Простото освен фалшификатор и измамник, вече е и убиец! Единствено крайно безмозъчна измет може да гласува за ДеБил-ПеПерастите!
  • -3
    9
    фена на путлерчето
    За никой не е тайна, че освен небинарен травестит, аз съм и ДеБилна ПеПеруга, прехранваща се с близане на задника на мафиотите Киро Простото и Гейо Кокоро! Много ми се е възпалил джендърския анал, че Организираната Парапетна Група ще замине в канала, където отдавна им е мястото, а аз пак ще се върна на околовръстното да проституирам!
  • -3
    8
    туман
    Без машинния вот многополовата измет няма да мине 4те процента
  • 1
    7
    Indianec v BG
    До 2: Когато човек е сляп, заблуден или ментален инвалид няма нужда да бяга никъде, защото ще се спъне или блъсне на първия метър. Хау!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари