Тренд: 77% от българите искат от новата власт поносими цени на газ, ток и горива

0
Най-големият проблеми за българите са високите цени
Най-големият проблеми за българите са високите цени

Най-големият проблеми за българите са високите цени

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването. Това сочат резултатите от проучването на изследователския център „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа”.

Проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на политическите и социалните нагласи. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”  сред 1007 души на възраст 18+. 

43% от българите държат на борбата с корупцията, по 20% на здравеопазването и енергийната независимост от Русия. 21% вярват на десни политици, 14% - на леви, за 48% това разделение няма значение.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните. Те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система. Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми: подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

Какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците. На фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица агенцията задава няколко въпроса, които да очертаят предпочитанията на хората по осите леви - десни; силни лидери - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните, идеологическият уклон няма значение.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

Проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на политическите и социалните нагласи. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”  сред 1007 души на възраст 18+. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    робин худ
    След нова година не се ли разбонтуваме всички сме на свободния пазар имам в предвид и домакинствата Само да спомена на забравилите АЕЦ козлодуй произвежда ток на 5ст
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари