Трансгранични проекти обсъдиха на конференция в Русе

0
БТА ще организира подобни дискусии в пресклубовете си в страната и в чужбина
БТА ще организира подобни дискусии в пресклубовете си в страната и в чужбина Снимка: Снимка: БТА

БТА ще организира подобни дискусии в пресклубовете си в страната и в чужбина

Съвместни европроекти между България и Румъния обсъдиха участниците в първата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", която се състоя днес в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в Русе. Паралелно се проведе и конференция по проекта в пресклуба в Букурещ, съобщават от БТА.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. Това е пореден проект след "Европа в България: Общо бъдеще", осъществен от БТА.

"Свързаността не е само пътища и мостовете, а също така информационна, комуникационна, енергийна, връзката между младите хора, които използват програми като "Еразъм" и други", коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. Тя поздрави България и Румъния за приемането на двете страни в Шенгенското пространство по въздух и вода, считано от 31 март тази година.

"За нас като академична и мултудисциплинарна институция, всички цели на Европейския съюз по отношения на развитието на проекти са много важни", обяви заместник-ректорът на Русенския университет “Ангел Кънчев” доц. Десислава Атанасова.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) Ивелин Занев каза, че през последните 10 години Агенцията е изпълнила успешно повече от 10 проекта на стойност над 47 милиона евро.

Благодарение на еврофондовете Агенцията е успяла да обнови своя флот с модерни плавателни съдове, за да изпълнява по-добре задълженията си по поддържане на фарватера в българския участък на реката, стана известно още от думите на Занев.

Одобрен за финансиране е проектът "Дунавска интегрирана система за маркиране" (DISMAR), обяви - експерт по управление и наблюдение на проекти от Информационно звено Русе - ИНТЕРРЕГ Румъния - България, Отдел "Програми ИНТЕРРЕГ", Дирекция "Управление на териториалното сътрудничество", Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

"Информиране и подготовка на обществеността в областта на превенцията на риска от бедствия в Румъния и България е една от основните цели на проекта „Партньорства за преодоляване на бедствия за безопасен регион“, посочи Екатерина Вутова от Българския червен кръст (БЧК) в Русе.

От Българо-румънската търговско-промишлена палата представиха проекта „MEMOFISH - Памет и бъдеще. Истории за Дунавската цивилизация“. Дейностите по проекта са насочени към 10 населени места в трансграничния регион със запазени традиции на рибарските общности.

"По трансграничната програма за сътрудничество между България и Румъния в Русе бяха ремонтирани булеварди "Кеят" и "Пантеонът на Възрожденците", обяви по време на конференцията старши експерт в отдел "Международно сътрудничество и проекти" към Община Русе Емилия Петкова.

Началото на поредицата от конференции по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ бе дадено на 20 декември миналата година в София. В периода до август 2024 година БТА ще организира дискусии в пресклубовете си в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Пълна скука
    14 отегчени индивида, обсъждат трансграничните и транссексуалните въпроси на града. Кафе, кадаиф, баклава имаше ли. Нали сме колония на Леблебия?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари