Рискови фактори в региона България – Румъния обсъждат днес в Русе

0

Днес, 30.06.2016 г., в конферетната зала на х-л Рига се провежда началната конференция по проект „Управление на риска при мащабни инфраструктури в българо-румънската трансгранична област“.

Проектът разглежда рисковите фактори в различни мащабни инфраструктури (МИ)  в трансграничния регион БългарияРумъния, включващи язовири и електрически централи, мостове, ядрени централи, химически, военни, пречиствателни предприятия и др.

В Програмата са застъпени три тематични направления – нормативна база при управление на риска; управление на риска в индустрията и транспорта и рискове пред устойчивото развитие на трансграничния регион Румъния-България.

Официални гости на форума са доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на РУ „Ангел Кънчев“, чл. кор. проф. дтн Христо Белоев – председател на Общински съвет Русе, областни и заместник областни управители от Северна България, зам.-председателя на Румънската агенция за научни изследвания и иновации (ANCSI) д-р Йоан Урсу, мениджъра на проекта и директор по Ядрена безопасност към Националния институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей“ (Румъния) д-р Митика Драгушин и от проф. д-р Валентин Кожану от Университета по икономика в Букурещ (Румъния).

В конференцията участват още български и румънски неправителствени организации и институции, а представители от висши румънски и български учебни заведения  изнасят доклади по темата.

В своето приветствие доц. д-р Стефко Бурджиев благодари на проф. Николай Михайлов за поканата и на екипа формулирал проектната идея, чията основна цел е „да се намали вероятността за риск в публични и частни МИ, чрез увеличаване нивото на социално-икономическо одобрение на съществуващите и бъдещите МИ в трансграничната зона“. Областният управител подчерта още, че този проект е изключително важен и носи особена професионална удовлетвореност и за него, правейки го част това изключително по тематичния си обхват и много навременно и важно научно събитие. Той заяви своята категоричност, че подобряването на комуникативния капацитет на МИ, на публичната администрация и неправителствените организации, обучението на мениджъри на МИ, създаването на обучителна система за мениджъри са изключително професионално и точно определени специфични цели, гарантиращи успешното управление на природните и технологичните рискове, природните и предизвикани от човека бедствия в трансграничната зона.

Доц. д-р Стефко Бурджиев благодари още веднъж на организаторите и на всички авторитетни институции, висши училища и неправителствени организации, участници в конференцията.

В заключение каза: „Считам, че в тематично и в съдържателно отношение докладите и техните автори  са на изключително високо професионално ниво, което е и най-важната предпоставка за успеха на конференцията и още по-важното за реализирането на приносите за постигането на основната цел на проекта – да се намали степента на риск в публичната и частна МИ“.

Той пожела успех на докладчиците, партньорите, организаторите и на всички гости в конференцията, която е изключително научно събитие за град Русе и Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари