Трабантчето празнува 60-годишнина

0
Трабант фест ще се проведе днес в Павел Баня
Трабант фест ще се проведе днес в Павел Баня Снимка: БГНЕС

Честване на 60-ата годишнина от производството на първата кола с марката „Трабант“ организира днес Националният клуб на собствениците на картоненото „чудо“ в курортното градче Павел баня.

Около 40 притежатели на двутактовите машини са потвърдили участието си в събитието. Очаква се сред паркиралите по улиците "саксонски поршета" да бъде и атрактивната „лимузина“ на старозагореца Тончо Желязков, която е създадена от цели три машини, събирани чарк по чарк из гаражите на приятели, предава БГНЕС.

От клуба напомнят, че първото трабантче слиза от конвейра на автомобилните заводи "Фау Е Бе Захсенринг аутомобилверке" (VEB Sachsenring Automobilwerke) в източния германски град Цвикау на 7 ноември 1957 година. Името е избрано чрез конкурс и означава „спътник“.

Първият прототип на автомобила, IFA P50 (познат от 1959 г. и като Trabant 500), е пуснат в нулева серия от 50 бройки и разполагал с двигател с едва 18 конски сили. Последната бройка пък е сглобена на 30 април 1991 година.

Справка в специализираните сайтове за търговия със стари автомобили показва, че и в момента има интерес към мукавяната кола като цените варират от 11 лв. на части до над 2 500 за запазени екземпляри.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари