Този път Брюксел ще ни повярва, че Бойко си е отишъл

1
Борисов изпада от политическия пейзаж, но го чака друга европейска перспектива
Борисов изпада от политическия пейзаж, но го чака друга европейска перспектива

Манфред Вебер до последно не разбра, че за Борисов няма да има нов мандат

Как е възможно такъв колос на европейската политика като Бойко Борисов да си тръгне ей тъй - без да се обади в Брюксел? Неговите "приятели" и "колеги" в ЕС (както често ги наричаше) тънеха в заблуда, че след една формалност, каквито трябваше да бъдат поредните избори в България, ще го видят отново на масата си да ги забавлява с нестандартното си за тяхната среда поведение, пише Светослав Терзиев във вестник СЕГА.

Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер до последно си мислеше, че неговият съпартиец от България е на път да се върне в европейската политика. Той прати на 12 ноември пламенно видеопослание до симпатизантите на ГЕРБ и другите български избиратели. "Социологическите проучвания ясно ни показват как българите си представят бъдещето. Те, скъпи Бойко, ти дават отново мандат да продължиш работата за сформиране на стабилно проевропейско правителство в България." Ще излезе, че социолозите са подвели Брюксел какво е останало от оня Борисов, който се гласеше за доайен на европейските лидери след оттеглянето на германската канцлерка Ангела Меркел.

Малцина в най-голямото политическо семейство в ЕС, каквото е дясноконсервативното обединение ЕНП, се готвеха за раздяла с него. Той се явяваше на сбирките им като вечен победител в изборите, дори когато фактически губеше. Последната му демонстрация на величие бе на 5 октомври в словенската столица Любляна, когато на среща с председателя на ЕНП Доналд Туск продължи да се представя за обединител не само на България, но и на целите Балкани. "България има нужда от обединение срещу кризата и хаоса, оставащи след проваления президентски мандат на диктатора Радев", каза той. А от централата на ГЕРБ в София добавиха в съобщение, че според двамата "страната ни беше основен фактор на сигурност на Балканите по време на управлението на ГЕРБ и двигател на интеграцията на Западните Балкани към ЕС". 

Словения стана домакин на сбирката в Любляна, защото на другия ден организира в курортния град Бърдо срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани и моментът бе удобен лидерите авансово да съгласуват позициите си по партийна линия. Присъствието на Борисов бе нелепо, защото нямаше с какво да допринесе за европейската перспектива на Балканите, тъй като България се представяше от президента Румен Радев. Но той отиде, за да се увери, че още не е отписан от европейската политика. Изглежда, че гастролирането му не е било особено убедително, защото месец по-късно неговият съпартиец словенският премиер Янез Янша, който е ротационен председател на Съвета на ЕС, се разсея и не му прати насърчително видеопослание за третите парламентарни избори, както постъпи преди вторите избори, състояли се през юли. Преди четири месеца той заяви: "Силна и обединена Европа винаги е била твоя кауза (...) ГЕРБ никога не е бягала от отговорността на лидерството". 

Оттогава ГЕРБ два пъти остана втора политическа сила в България без никакви шансове да се върне на власт. Западните медии започнаха да следят с повишено внимание разкритията за финансовите приключения на Борисов, като се започне от съдържанието на чекмеджето в нощното му шкафче и се стигне до чувалите с източени държавни пари през банките. Интимните му откровения пред Доналд Туск за "прекрасната госпожа", пратена в спалнята му от президента Румен Радев, за да го дискредитира, останаха в европейския политически фолклор. Случи се най-лошото: никой западен премиер не се осмеляваше да се снима вече с него, за да не се компрометира. Галерията от портрети, която кичи стените му в Банкя, спря да се обогатява.

Бойко Борисов отвърна, като свали на 16 ноември от "корицата" на своя профил във Фейсбук снимката си от фоайето в Европейския съвет, с която се гордееше от години, и я замени с другата си гордост - снимка на празна магистрала, но без недостроения и срутен участък. "Понякога като ти вадят очите, ти изписват веждите", написа той философски и остави читателите да се чудят какво има предвид. В европейски план не може да се говори за изваждане на очи, защото трикратният вот на българските избиратели отвори очите и на най-заслепените му фенове в Брюксел. Перспективата, че заради продължаващите разкрития за злоупотреби името му ще се споменава занапред не толкова в политически, колкото в наказателен контекст, изпарява и последните остатъци от европейска партийна солидарност с него. Напълно възможно е ГЕРБ да се превърне във фантомен член на ЕНП, каквито станаха и други български партии след падането си от власт като СДС и ДСБ. Там е и позабравеното Движение България на гражданите, което гравитираше за кратко около властта.

Борисов обаче не бива да се притеснява, че ще бъде забравен в Европа. Има поне една важна европейска фигура,    чийто интерес към него оттук нататък ще расте. Това е европейската прокурорка Лаура Кьовеши, която се интересува от злоупотребите с европейски средства над 10 млн. евро. Когато новите български власти ровят в документацията на злополучната магистрала "Хемус" и откриват далавери за десетки и стотици милиони лева, логично е Европейската комисия в Брюксел и Европейската прокуратура в Люксембург да се запитат дали тази практика не е прилагана и към магистралите и другите обекти в България, изпълнявани с европейски средства. Борисов трябва вече да е започнал усилено да се кръсти неговата гордост - магистралите - да не се превърнат във веществено доказателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари