Този месец пенсиите ще имат три добавки

0
НА ЖИВО: Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях
НА ЖИВО: Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях Видео: NOVA

Правителството отделя допълнителните плащания за възрастните към социалното подпомагане

Три допълнителни плащания ще има към над 1 млн. пенсии за февруари, потвърди тази сутрин на пресконференция социалният министър Георги Гьоков, предава вестник СЕГА.

Причината за това са компенсациите за гафа, с който правителството започна годината - 1,068 млн. пенсионери получиха по-малко отколкото през декември. Дотук се стигна, след като увеличението на пенсиите от 25 декември не успя да компенсира намалението наполовина на ковид добавката, която до декември беше 120 лв., а от януари до края на юни ще бъде 60 лв.

През февруари пенсионерите с намалена пенсия ще получат ковид добавка в размер на 60 лв., доплащане за февруари за достигане размера на декемврийското плащане и още едно доплащане - за януари, обясни Гьоков.

От март до юни към пенсиите ще има още две доплащания - ковид добавка от 60 лв. и доплащане за достигане размера на декемврийската сума.

През януари обаче имаше доплащане за 7 дни от декември, което няма да го има през следващите месеци, подчерта социалният министър.

"Част от неяснотата за размера на пенсиите се дължи на факта, че размерът на добавката бе променян няколко пъти и самата добавка се плаща с пенсията. Няма намален основен размер на пенсиите, те нараснаха с 12,9% средно", коментира Гьоков.

"Ще направим всичко възможно за разделяне на пенсиите и изплащаните добавки към тях. Смятаме, че ако те бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния временен характер", каза още социалният министър.

Гьоков най-сетне внесе яснота и по повод често даваното обещание от "Продължаваме промяната", че тази година няма да има пенсионери под линията на бедност. "Пенсии в общия смисъл на понятието под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, които не са свързани с трудовата дейност - инвалидност, наследствени и пр. Но към момента няма изплащана индивидуална пенсия за осигурителен стаж и възраст, която заедно с добавка да е под линията на бедност", обясни министърът.

Социалният министър призна и че за разлика от сегашните безусловни ковид добавки, в бъдеще допълнителните плащания ще зависят от размера на доходите на пенсионера. "Волята на това правителство е да подпомага чрез социалното подпомагане пенсионерите с доходи под линията на бедност, като подчертавам - доходи", каза Гьоков. Това означава, че пенсионерските добавки следва да се приравнят на социални помощи и ако например пенсионерът получава доходи от наем, рента и пр., няма да бъде подпомаган. "Друг е въпросът, че е недопустимо да има и един българин, който да живее под линията на бедност", коментира министърът.

За след юни правителството все още не знае какво ще направи извън предвиденото според Кодекса за социално осигуряване увеличение по швейцарското правило с 6,1%. Гьоков и тук призна, че това увеличение няма да покрие междувременно натрупаната инфлация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    1
    русенец
    Защо, бе? Парламентарни избори ли ще има пак, че захлебвате пенсионерите?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари