Товарът, причинил експлозията в Бейрут, е принадлежал на руски търговец

0
Дали могат да бъдат предявени многомилиардни финансови искове срещу собственика, все още не е ясно
Дали могат да бъдат предявени многомилиардни финансови искове срещу собственика, все още не е ясно Снимка: ЕПА/БГНЕС

Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, според ливанските медии, е принадлежал на бизнесмена от Русия Игор Гречушкин

В момента се смята, че трагедията е станала по вътрешни за страната причини, поради взривяването на 2 750-те тона амониев нитрат (селитра), разтоварен от кораба „Росус“ през септември 2014 г., пише руският вестник “Московский Комсомолец“, предава Агенция Фокус. 

Плавателен съд "Росус", превозващ експлозивна селитра от Батуми , Грузия до Мозамбик, е направил непланирано спиране в Бейрут през септември 2013 г. поради проблеми на борда.

Собственикът на кораба, родом от Хабаровск, Игор Гречушкин, който живее в Кипър, според моряците всъщност е „изоставил кораба“ - адвокатите на кредиторите са получили три заповеди за арест за „Росус“, работещи под молдовски флаг.

Дали могат да бъдат предявени многомилиардни финансови искове срещу собственика поради унищожаването на Бейрут, загубата на живот и какви са дългосрочните перспективи за съдебни спорове, коментира пред MK Марина Силкина, адвокат по международно право.

„Когато анализирам ситуацията, бих изложила три основни точки. Първо, това е правният статут на самия съд, който е конфискуван с решението на ливанския съд и вече Ливан отговаря за съхранението и обезопасяването на товара.

Според наличната информация корабът е бил задържан в пристанището на Бейрут, опасният товар е конфискуван и преместен на кейово място 12 с решение на ливанския съд - тоест, е отнет от собственика му с приписване на разходите за съхранение в подходящи условия до момента на продажбата от самата предстояща продажба ... В същото време по време на заваръчни ремонтни работи е възможно изискванията за безопасност да са били нарушени, което е довело до трагичните събития.

На въпроса защо всичко това е продължило толкова дълго време – от 2014 година досега, адвокатът отговори:

„Това вече е въпрос на изпълнителни производства в Бейрут. Най-вероятно съдебните изпълнители са сключили споразумение за съхранение с пристанищната администрация в Бейрут, която е трябвало да осигури правилното съхранение на взривоопасния товар.“

Според адвоката исковете срещу руския собственик на кораба по отношение на каквато и да е компенсация за последствията от трагедията имат изключително малки шансове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари