Това са чудовищни цени, не може да имаме такса от 7 лева на минута

1
Падат таксите за роуминг с Македония и Сърбия
Падат таксите за роуминг с Македония и Сърбия

Високите такси за роуминг в страните от Западните Бълкани ще паднат до края на годината.

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от региона, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи. В сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз, сумите са сто пъти по-високи.

"Не може да имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът.

Той съобщи, че очаква операторите да подпишат споразумението до края на годината, което засяга надценката при роуминг услугата. Той напомни, че основна задача на държавата по време на Председателството ще бъде още популяризиране на цифровите политики на ЕС със страните от Западните Балкани – широколентов интернет, високоскоростна трансгранична свързаност, намаляването на цените за роуминга.

Към момента и трите телеком оператори имат информация относно подписването на меморандуми със страните от Западните Балкани, но само от медиите, стана ясно от наше допитване до „Мтел“, „Теленор“ и „Виваком“.

„Теленор“ подкрепя разширяването на европейската цифрова икономика, тъй като това ще позволи на гражданите да се възползват от нови възможности, става ясно от отговор на компанията до „Монитор”. Но отказаха коментар, защото не са запознати с цялото съдържание на меморандума.

От „Мтел“ също знаят за инициативата от медиите. В допълнение коментираха, че не са водили преговори с други оператори от тези страни. От „Виваком“ пък в позиция на компанията обясниха, че намаляването на цените за роуминг.

е свързано преди всичко с необходимостта от намаляване на цените за терминиране в страните от Западните Балкани. Цената за повикване в роуминг е функция от цената за терминиране и този факт е отчетен от Европейската комисия при отпадането на таксите в роуминг в ЕС (Roam like at home)”.

На този етап от „Виваком“ нямат конкретна прогноза как подписването на това споразумение ще се отрази на потребителските цени в роуминг, доколкото не е ясно как то ще повлияя на цените на едро за терминиране. „Такава оценка може да бъде направена едва след финализиране на споразумението и запознаване с конкретните му параметри”, коментираха от компанията.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...
  • Путин Хуйло
    Я си ебавай майката, заминавай за Русия.Ай ми кажи имали ама имали поне един заминал за Русия.Да еба майката ти тъпа
  • чичомиткобрат
    Исках да напиша паразитират, само че autocorrect-а ме прецака.
  • чичомиркобрат
    И след санкциите, Китай и Русия ще просперират още повече, а америка и запафна европа ще обеднеят още повче. Много глупави са...