Тотален сбърканяк

0
Или си добър пример, или не. Няма нищо по средата
Или си добър пример, или не. Няма нищо по средата Снимка: iStock

Добрият пример е важен колкото въздуха, водата, секса и чесъна в шкембе чорбата. Всъщност това е основен критерий за това дали избираме един човек, или не

 Още по-всъщност добрият пример ни показва какъв човек е този срещу нас и всички останали клетви, които изрича, са глупости за туристите. Добрият пример си личи и не трябва да се натрапва, пише Симеон Колев в Edna.bg. 

Но какво означава добрият пример ? Ето това, скъпа моя, е труд за дисертация. Има много критерии – да те обича, да не ти изневерява, да не ти изневерява много, или да не разбираш, ако го прави, да е мил, да е „абе, просто готин“, чувство за хумор, да е щедър, да му се кефят съседите, но най-вече твоите приятелки, но не твърде много, че... Абе, сещаш се...

Сетих се за добрия пример покрай един мой познат. Симето. Използвам собственото си име, за да не взема да обидя някого, но познатия ми е съвсем реален и има много хора като него.

Та Симето много си пада по справедливостта и морала. Той има активна гражданска позиция по всички обществени въпроси. Не е пропускал протест и всъщност там се запознава с гаджето си.

Симето ми е връстник. Работи от 20 години и 16 от тях не е плащал данъци. Питам го: "Защо не си плащаш данъците бе, брат?" Защото не виждал къде му отиват данъците, защото нямало да плаща, за да може еди-кой си да „краде“. Ама Симето не е плащал данъци и преди еди-кой си въобще да бъде на власт.  Но, Симето изисква нов морал в политиката, етиката и т.н. Той посочва откъде трябва да вземем и къде да дадем, но той никога не е от тези, от които трябва да се вземе.

Симето обича да кара кола. Тук сме много еднакви. И аз обичам да карам кола. Традиционна, бензинова. Та понеже Симето се кефи на коли, през няколко години ги сменя. Никога не е изповядвал сделката на реалната й цена. Когато го питам защо го прави, не ме разбира какво го питам.

Същото се отнася и за апартамента. Има един. И отново е изповядан с някакви врътки. Симето си остъкли балкона и си приобщи част от мазето, за да може неговото да стане маалко по-голямо. Факт, не пречи на никого, ама аз знам, че не се прави така, а Симето вярва, че това са дребни неща, пред които всеки може да си позатвори очите, защото има далеч по-важни и съществени неща, които бодат очите.

Симето като цяло е готин. Никога не ми е направил нищо лошо, ама е дребнав и има претенции за изключителност и морал, каквито той самия не може да предложи. Иначе е образован, има перфектен немски, мисля, че и английският му е добър. За него няма никакъв проблем да не плаща данъци и го приема за човещинка. Но иначе силно негодува за злоупотребите по принцип.

Защо ти разказвам всичко това, ако Симето е готин, гледа те и си прекарвате добре ?

Симето не разбира, но приема себе си за най-незначителния човек на света, който каквото и да прави, няма да се види, отбележи, разбере. За него неговият пример няма значение, защото той счита себе си за достатъчно невзрачен, за да бъде нечий пример. И това може да е гаджето ти. Разбираш ли за какво ти говоря ?

Ако някой е толкова дребнав, за да оправдава собствените си дребни нарушения, но има наглостта да изисква безупречност от всеки около него, е сбъркан. Тотален сбърканяк.

Той тълкува правилата. Не ги спазва. Нито писаните, нито неписаните. Днес няма да си плати билетчето, защото трамвая му мирише и не му е дошъл навреме, но утре ще ти изневери, защото си го ядосала и наранила и той изпитал слабост и всъщност ти си виновна за неговата изневяра. Така ще го извърти. Или ще каже – „ИмАло да става, сега кво да направим, нали сме живи и здрави...“ 

Този може да бъде и бащата на децата ти. Същия ждрольо, дето се прави на играч.

Никой не може да бъде само едностранно сбъркан, не може да бъде дребнава скатавка в работата и изключително пълноценен и емоционален във връзката. И всичко щеше да е наред, ако този човек се приема. Знае какво прави, знае, че не е перфектен, и има еднакви критерии към хората около себе си. И по възможност да има високи критерии към себе си.

За такъв пример ти говоря. Това, което той показва, и това, което носи.

Или си добрия пример, носиш добрия пример и съответно изискваш добрия пример, или не. И няма нищо по средата.

Та пак помисли какъв е този до теб в случай, че нещо те дразни, ама още не можеш да дефинираш какво точно. Дали пък не говори, колко е и какъв е, пък той всъщност е никакъв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари