“Топлофикация София” дължи 200 милиона лева на “Булгаргаз”

0
Сумата е натрупана за последната година и половина
Сумата е натрупана за последната година и половина

Към момента задълженията на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” възлизат на близо 200 милиона лева.

Сумата е натрупана за последната година и половина. Това съобщи директорът на софийския ТЕЦ Александър Александров, предаде репортер на БГНЕС.

Същевременно събираемостта от абонатите е приблизително 97%. Столичната “Топлофикация” и “Булгартрансгаз” обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е търгувал газ от нея.

“Oт миналата седмица „Топлофикация“ е ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“ и ползвател на газовия хъб “Балкан“, съобщи изпълнителният директор на обществения газопреносен доставчик Владимир Малинов. За няколко дни са реализирани две сделки по закупуване на газ.

На 10 февруари „Топлофикация София“ е закупила количество от 1000 мегаватчаса. Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден, обясни изпълнителният директор Александър Александров.

През месец март ТЕЦ-ът планира да закупи количество от 100 000 мегаватчаса. Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите “синьо гориво“.

Настоящите обвързващи договори на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ изтичат в края на годината. Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ „Топлофикация“ да си го набавя от газовата борса, уточни още Александър Александров.

На въпрос за натрупаните задължения и как смятат да осигуряват средства за борсата, директорът на „Топлофикация“ заяви, че и към момента обслужват коректно договорените разсрочени плащания към „Булгаргаз“. Миналия месец към компанията са преведени 54 млн. лева, което на практика е фактурата за декември.

„Нямаме притеснения, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити“, уверява Александров. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари