Топ съветник на Путин посети АЕЦ "Запорожие"

1
Ядрената централа е под контрола на руските въоръжени сили от началото на март
Ядрената централа е под контрола на руските въоръжени сили от началото на март Снимка: АП

Ядрената централа е под контрола на руските въоръжени сили от началото на март

Един от най-влиятелните съветници на руския президент Владимир Путин Сергей Кириенко посети днес контролираната от страната Запорожка АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на назначените от Русия власти в анексираната от нея едноименна област.

Кириенко, който е съветник в Кремъл по въпросите на вътрешната политика и е бивш ръководител на държавната ядрена корпорация "Росатом", е обсъдил сигурността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, написа в социалната мрежа "Телеграм" Владимир Рогов, представител на местната проруска администрация, предава БТА.

"Сергей Кириенко посети (Запорожката АЕЦ) - той провери сигурността на обекта и условията на труд за служителите на "Росатом", заяви Рогов. Поместена от него снимка в публикацията му показва Кириенко застанал пред централата, която се намира само на 500 километра от мястото на най-голямата ядрена авария в историята - в Чернобил през 1986 г., отбелязва Ройтерс.

Руските въоръжени сили поеха контрола над Запорожката АЕЦ в началото на март - малко след като нахлуха в Украйна на 24 февруари. Фронтовата линия е близо до централата, поради което през последните месеци тя нееднократно беше подлагана на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се обвиниха. Запорожката АЕЦ сега е охранявана от руски специални части и в нея работят руски ядрени специалисти. За работата на централата, която разполага с шест съветски ядрени реактора от вида ВВЕР-1000 В-320, продължават да помагат и украински служители.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предложи около Запорожката АЕЦ да бъде създадена зона за сигурност. Ръководителят на проруската администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че Кириенко също се е срещнал с представители на назначените от Русия регионални власти, предаде ТАСС. Обсъдени били въпроси, касаещи "по-нататъшната социално-икономическа интеграция на Запорожка област в Русия", посочи той в "Телеграм".

*На снимката: Заместник-ръководителят на руската президентска канцелария Сергей Кириенко (в средата) говори пред журналисти на украинска територия заедно с лидерите на провъзгласените от проруските сепаратисти в източната част на страната Донецка и Луганска народна република, Денис Пушилин (вляво) и Леонид Пасечник (вдясно), при откриването през септември на възстановен паметник в град Краснодон

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари