Топ 5 на най-опасните храни

0
Много е трудно да се устои на ароматните понички!
Много е трудно да се устои на ароматните понички!

Американски диетолози от Минесота пуснаха класация на най-вредните и опасни за организма ни храни, пише Пик

Ето и техния меродавен Топ 5.

1. Понички. Много е трудно да е устои на ароматните понички. Но те са пържени, направени от рафинирано бяло брашно/ то е, както знаем, с по-висок гликемичен индекс от захарта/, много захар и съдържат транс масти.

Не ви носят почти никаква полезна хранилна стойност, а само калории, които идват главно от мазнините.

2. Хамбургер. Изглежда много вкусно и изкушаващо. Милиони хора по света го предпочитат. Но грешат. Прави се от бяло брашно, пържено месо и майонеза. Това което ви носи са много калории, наситени мазнини, холестерол, трансмасти.

Ако се замислим, може би вече не звучи толкова вкусно. А добавете и факта, че почти винаги се консумира с пържени картофки. Не забравяйте, че те не са зеленчук – богати са на транс масти и сол. Картофите са чудесна храна, но само варени или печени.

3. Пържено пиле. Известно е, че при пърженето се образуват съединения, които причиняват рак. И този процес е по-изразен когато се пържи многократно в една и съща мазнина. С пърженото пилешко бутче получавате и сол, колкото е дневната доза, калориите са над 500.

4. Зърнените закуски със захар. Не всички зърнени закуски са еднакви. Когато съдържат ядки, семена, сушени плодове са много полезни. Но има и такива с добавена захар, шоколад, сол и различни аромати. Разбира се малко захар не е фатално, но обикновено количествата, които се добавят при приготвянето са големи. И вместо да имате една здравословна храна, вие приемате нещо с много калории и висок гликемичен индекс.

5.  Сухи консервирани супи. Да се счита, че са здравословна храна, както се рекламират е много измамно. Съдържат много сол, аромати, консерванти, а често и оцветители. Много е примамливо да си приготвим супа или бульон от едно кубче само за няколко секунди. Но от това организма нищо не печели.

Пригответе си изпитаната старомодна супа от пресни зеленчуци и свежи подправки. И много малко сол за вкус.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари