Тонове вода ще се леят на зрелищно шоу в "Арена Армеец"

0
Уникалният цирков спектакъл ще може да се види само в България
Уникалният цирков спектакъл ще може да се види само в България

Фондацията "Енчо Керязов" обяви за 23 март поредния осми спектакъл на "Нощ на звездите" в зала "Арена Армеец", съобщи за БТА Енчо Керязов.

"Това ще е най-зрелищното, което сме правили до сега. Опитваме се всяка година да сме различни, по-добри и в двата аспекта. Благодарение на регионалните инспекторати по образование достигнахме до повече деца, които разбраха за нас и подадоха своите кандидатури. За разлика от предходните години тази година деца и родители сами можеха да кандидатстват благодарение на приложение в сайта на фондацията.

Що се касае до самото шоу, то безспорно това ще е най-зрелищното, което сме правили до сега. Ще може да се види само в България и само в София!" коментира за Керязов. Той добави, че на шоуто тази година ще се леят тонове вода, публиката ще види изключително рискови номера, без да е застрашена. "Безопасността е гарантирана, настроението също" добави той.

"По време на шоуто по традиция ще бъдат връчени годишните награди на благотворителната фондация на талантливи младежи в областта на науката, изкуството и спорта, номинирани от цялата страна. Тази година в спектакъла ще участват звезди от световна величина в областта на спорта и цирковото изкуство. Сред тях са Александър Батуев, първи и единствен носител на наградата "Бронзов клоун" от фестивала в Монте Карло. Очаква се и участието на дуо Щауберти, извоювали "Сребърен клоун" в Монте Карло през 2018 г. и други знаменити артисти", поясни Керязов.

През 2011 година Енчо Керязов учредява фондация на свое име, воден от дълбокото си лично убеждение, че успелият човек трябва да върне на обществото онова, което е получил. Затова и основната мисия на Фондацията е да насърчава и стимулира млади таланти в развитието на техния потенциал, както и да търси начини за съхраняване на паметта за големите постижения на българското цирково съсловие.

Следва цялото интервю:

Въпрос : В навечерието сме на осмите годишни награди на Фондация "Енчо Керязов". С какво тазгодишното осмо издание се отличава от предишните?

Отговор: Това ще е най-зрелищното, което сме правили до сега. Опитваме се всяка година да сме различни, по-добри и в двата аспекта. Благодарение на регионалните инспекторати по образование достигнахме до повече деца, които разбраха за нас и подадоха своите кандидатури. За разлика от предходните години тази година деца и родители сами можеха да кандидатстват благодарение на приложение в сайта на фондацията.

Що се касае до самото шоу, то безспорно това ще е най-зрелищното, което сме правили до сега. Ще може да се види само в България и само в София! Всеки понеделник и петък правим конферентен разговор с режисьора Кеес Ван Лием (Холандия) и сценичния мениджър Доминик Ули (Швейцария). Почти денонощно съм в контакт с изпълнителния продуцент Красимир Стойчев.

Всеки детайл е уточнен и отработен прецизно. Освен това предадохме щафетата на сценариста Иван Ангелов, който има не леката задача да извлече максимума от тези уникални артисти. Ще издам само три от изненадите: победителите от последния фестивал в Монте Карло, най-пластичният човек в света и единственият европеец, дръзнал да направи салто на "Колелото на смъртта".

Уверявам зрителите, че до момента не са гледали по-атрактивно и завладяващо шоу от това, което ще покажем на 23 март на поредния осми спектакъл на "Нощ на звездите" в зала "Арена Армеец".

Въпрос: Вярно ли е , че тази година на сцената ще се леят стотици литри вода? Няма ли опасност за публиката?

Отговор: Ще има тонове вода и това не е шега. Безопасността на публиката е преди всичко и тя е напълно гарантирана. Това ще е една от най-големите и зрелищни атракции. Точно затова използвам най-добрия сценичен мениджър, който работи в няколко от най-новите проекти на цирк Де Солей. Не бих искал да издавам тайните, но ви гарантирам не само пълна безопасност, но и повишен адреналин!

Точно в това се състои уникалността на това шоу, където риска, затаеният дъх, повишеният адреналин вървят ръка за ръка с гарантираната безопасност за публиката. Ела те, и ще се убедите. Няма нужда да си носите спасителен пояс! Всичко е изчислено.

Въпрос: Какво цели да покаже "Нощта на звездите"?

Отговор: Че не всичко е загубено, напротив в България се раждат много талантливи деца и въпреки тежките условията тези деца успяват. Много ми се иска хората, които идват и следят нашето събитие да се вдъхновяват. Да повярват, че и в България могат да се случват нещата, ако си всеотдаен и работиш зверски.

Целим да покажем красотата постигната по труден начин - с много работа, усърдие, всеотдайност, лишения и хъс. Около организацията на това отговорно събитие ми се налага да работя с много български фирми и частни лица. Повечето от тях са изключителни професионалисти, но има и такива, които действително нямат никаква представа, какво всъщност означава да се работи зверски.

"Нощ на звездите" се превърна не просто в отличаване на талантливите деца, не просто в едно уникално и неповторимо шоу - тази проява е триумф на човешкото благородство. В нашия съвременен и напрегнат живот, когато материалното ни е завладяло тотално, ние често забравяме, че преди всичко сме хора. Ако само казваме на децата си, колко е важно да се уважаваме въпреки различията, няма да е особено полезно, ако самите ние не сме пример за това.

Всяка година на сцената се събират най-големите конкуренти в света, обединени в една обща кауза. И точно това е изключителният момент, който безспорно влиза в историята.

Въпрос: Как се зароди Фондацията "Енчо Керязов", която подкрепя талантливите деца на България?

Отговор: Фондацията се зароди поради огромното ми желание да покажа на България и на света колко много таланти се раждат в нашата малка страна.

Знаете, че аз съм от Ямбол, един малък провинциален град, който толкова много ми е дал. Именно привързаността ми към родния Ямбол ме подтикна към създаването на фондацията. Винаги стомахът ме свива на топка, когато се прибирам. Обичам си града, дори и с недостатъците. Обичам го като моите децата, това е онази любов, която е много искрена. Не знам дали родителите или учителите са ме възпитавали така, за да обикна родното място, или си го нося генетично. Реших да направя нещо да направя нещо хубаво за моя град и по този начин да върна това, което съм взел.Така се заради фондацията.

Въпрос: Какво Ви мотивира да продължавате това дело вече осем поредни години? Струва ли си?

Отговор: Мотивират ме писмата от децата, които сме наградили, техните родители и треньори. Мотивират ме колегите и българските звезди, които с радост приемат да участват. Не на последно място и може би най-важното е, че печелим все повече доверие в публиката, държавните институции и частния бизнес, които ни подкрепят.

Определено бих заявил, че си струва! Струва си да правиш добрини, да откриваш таланти, да им осветяваш пътя на бъдещето, да ги подкрепяш и насърчаваш! Без ни най-малко съмнение заявявам, че ще продължавам това дело. Тези осем години доказаха, че си струва!

Въпрос: Преди време, в предишно интервю, ми споделихте, че имате намерения това шоу да стане световно и да бъде показано извън пределите на България. Какво стана с този план?

Отговор: Работя усилено в тази посока. Десетото издание, което ще е юбилейно, се надявам да бъде освен в София и в друга европейска столица. Нека да не бързаме с разкриване на плановете, но не съм се отказал от тази идея и ще я следвам твърдо. Нямам основания за съмнения в успеха, напротив, още повече съм мотивиран от факта - да покажа българските таланти извън пределите на нашата страна. И това ще стане един ден!

Въпрос: Проявата е със слогън - "Благотворителността осмисля успеха". Все още ли защитавате тази теза?

Отговор: Благотворителността е абсолютно всичко, в което вярвам. Съдържа смисъла на усилията на толкова много успели хора да споделят своите успехи с децата и многохилядната публика на Арената. Ако си помогнал дори на единствен човек, то ти си успял. Това е моята философия.

"Нощ на звездите" се превръща все повече не просто в трибуна на световната слава на легендарни имена, а в триумф на благородството.

Въпрос: Кои известни личности сте привлякъл към каузата в "Нощта на звездите" тази година?

Отговор: Много са личностите, които подкрепиха тазгодишната проява. Ще издам само няколко: Любо Киров, Графа и Орлин Павлов. Орлин Горанов също ще е на сцената.

Ще има и много видни дами, които ще завладеят публиката с уникалната си българска красота. Ето и една загадка - водещата, освен че е много красива, е участвала и на олимпиада, има журналистическо образование с пълна стипендия от Далас, Тексас /САЩ/ и е едно от най-магнетичните и завладяващи лица на българския телевизионен ефир.

Въпрос: Кой ще е най-трудния и рисков номер в това издание на "Нощта на звездите"?

Отговор: Ще имаме няколко много рискови номера и не мога да кажа кой от тях крие най-голям риск. Артистите са абсолютни професионалисти, най-добрите в съответния жанр и се надявам риска да е сведен до нула. Въздушните акробати Дуо Екстрем ще скочат в басейн от височина повече от 15 метра. Дълбочината на басейна е два метра, което прави скока на теория невъзможен!

Николай Ковачев ще направи опит за рекорд на Гинес. Поредно салто със завъртане на 360 градуса от външната страна на движещо "Колело на смъртта".

Моторите от "Въздушни бойци" ще опитат да направят влак от салта над оркестъра на Левон Манукян. Така че да му мислят музикантите за нервната си издържливост. Изброих една малка част от рисковите номера, за да запазя интереса на зрителите...

Кратка визитка:

Енчо Керязов е световноизвестен цирков акробат и еквилибрист. Роден е на 15 октомври 1973 г. в Елхово. Започва да се занимава с акробатика на 6 години. Завършва спортно училище, става майстор на спорта и влиза в националния отбор на България по акробатика. По-късно започват гастролите му с трупа "Романови".

След 2000 година започва самостоятелна кариера на еквилибрист. През 2002-а печели първа награда на фестивала "Диана и Херман Ренц" в Холандия, пак става цирков артист на годината, същата титла печели и в Германия, получава "Сребърна звезда" от международния фестивал в Гренобъл.

През 2007-а е обявен за "Сребърен клоун" на култовия форум в Монте Карло. През 2011-а австрийските пощи отпечатват пощенска марка с номинал 70 евроцента с изображение на Енчо Керязов.

На 24 май 2012-а по предложение на Съюза на артистите е удостоен с наградата "Златен век". През 2013-а печели "Сребърна мечка" в Ижевск, столицата на сибирската република Удмутрия. Почетен гражданин е на Ямбол.

През 2016-а е приет в Галерията на легендите на Световното акробатично общество на церемония в Лас Вегас. Енчо има седемгодишен договор с най-престижния цирк на Евросъюза - "Ронкали". Женен, баща на две деца.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари