Тони Блеър: Единственият изход е втори референдум за Брекзит!

0
Европа трябва да остане обединена, защото ситуацията в света се променя
Европа трябва да остане обединена, защото ситуацията в света се променя Снимка: The Independent

Единственият изход от безизходицата около Брекзит е провеждането на нов референдум във Великобритания според бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър, който даде интервю за италианския вестник La Repubblica в събота.

„Споразумението с Европейския съюз за напускането на Великобритания, никога няма да премине през парламента, алтернативен план няма достатъчна подкрепа, а„ твърд Брекзит е почти невъзможен, защото парламентът ще възрази. Което показва, че проблемът е в задънена улица,” - каза политикът. Той вярва, че ако Европа не се притече на помощ в случай на промяна в позицията на Лондон, ще направи колосална грешка, предаде агенция Фокус.

"Европа трябва да остане обединена, защото ситуацията в света се променя: Китай натрупва мощ, други ветрове духат от Америка, а трансатлантическата ос отслабва. Ако европейските страни искат да могат да защитават собствените си интереси, сега единството е по-необходимо от всякога", каза Блеър. В същото време той призна, че някои европейски лидери се скрито се надяват на напускането на Великобритания.

Според него вторият референдум, за разлика от първия, който раздели британското общество, ще послужи на обединението на британците. "Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната дума", смята бившият премиер. Той също така се опасява, че поддръжниците на какъвто и да е Брекзит застрашават съществуването на самото Обединеното кралство в сегашната му форма при положение, че в Северна Ирландия повечето от жителите са били за запазване на членството на страната в ЕС.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари