Тома Белев: Плащат на собственици да не строят на 500 метра край защитените плажове

0
Това предложение ще струва между 200 и 400 милиона лева
Това предложение ще струва между 200 и 400 милиона лева Снимка: ПП "Зелените"

Това предложение ще струва между 200 и 400 милиона лева

"Внесени са четири предложения за промени между първото и второто четене на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие." Това съобщи Тома Белев от инициативата „Зелени закони“, предаде Радио Варна.

Предложенията са депозирани между първо и второ четене до 22 януари от различни народни представители.

Едно от тях е свързано с липсата на стопанин на буните, които се намират на плаж Болата край Каварна, но това предложение е извън обхвата на закона, каза още Тома Белев. То дава пояснение кой отговаря за тяхното възстановяване, поясни експертът. Тези съоръжения преди са били към Министерството на отбраната, а сега - към Областната управа, припомни той.

От „Зелено движение“ са предложили да бъдат прекратявани концесиите на плажове, в случай че се установи увреждане на защитени територии, плажни ивици или животински видове. Промяна в закона, внесена от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, предвижда да се заплаща еднократно на собственици, за да не строят в зона от 500 метра край трите плажа за природосъобразен туризъм – Иракли, Карадере и Корал. Това предложение доразработва отделните елементи на основния законопроект, и тук говорим за суми между 200 и 400 милиона лева, подчерта Белев. Става дума за 3 505 дка частни имоти, разположени в тази ивица. 2 100 декара от тях са застроени или предвидени за застрояване, допълни той.

По думите му при плажа Корал няма общ устройствен план, и към момента законът толерира застрояването там. Зад плажа Иракли действа териториален устройствен план, който не предвижда застрояване. Подробният устройствен план за цялата зона на плаж Карадере е приет без екологична оценка и в момента трябва да се преразгледа, категоричен е Белев.

Община Бяла преди години е приела предложение за презастрояване на цялото си крайбрежие, съобщи още Тома Белев. Според него резултат от това решение е нито един квадрат от тази площ да не остане застроена. Експертът е категоричен, че такъв тип ПУП като в тази черноморска община се приема на ръба на закона. Това води до отнемане на част от собствеността на гражданите, каза още Белев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари