Тол полиция ще дебне за нередовни винетки

0
Новият орган ще има право да ви спира, да ви връчва наказателни постановления или фишове
Новият орган ще има право да ви спира, да ви връчва наказателни постановления или фишове Видео: bTV

Без право на технически преглед, ако автомобилът няма винетка.

Санкцията ще влиза в сила, ако новата тол полиция установи, че колата се движи без валиден стикер по републиканската пътна мрежа.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата.

Новата тол полиция ще има право да ви спира, ако електронната система установи, че винетката ви е невалидна или липсва такава, информира bTV.

Органът ще има право да ви връчва и наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от "Пътната полиция".

Колите на новия контролен орган ще разполагат със светлинна сигнализация, а стоп палките им ще са подобни на тези на МВР, само че на тях ще пише ТОЛ.

Освен, че няма да се допуска до технически преглед, колата, хваната без винетка извън населено място, няма да може да напуска и страната. Глобата ще е в размер на 300 лева. Ако я платите веднага, санкцията ще е 150 лева, но ако се забавите 30 дни, ще се наложи да плащате двойно. За валидността на пътните стикери ще следи специалното звено на Пътната агенция.

Това обаче не означава, че и КАТ няма да следи за винетки, а в случай, че сте спрени от т.нар. тол полиция, то новият орган би могъл да ви връчи акт, електронен фиш или наказателно постановление, издавано от КАТ.

Ще имат правомощия да проверяват електронната винетка и тол таксите, тези правомощия ще бъдат иззети от ДАИ”, обясни Станислав Иванов.

Тол полицията на Пътната агенция ще има право да ви спира единствено, когато винетката ви не е валидна или липсва такава.

Целта на националното тол управление е само и единствено да следи за платена пътна такса, винетка или тол такса от 16 август”, обясни Антон Антонов.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи одобряват промените в закона, но предлагат той да бъде допълнен.

Освен за технически преглед и винетка, спокойно може да се следи за плащане на „Гражданска отговорност” и да отпадне стикерът”, заяви Владимир Тодоров.

А тол полицията няма да работи с плащания на ръка, което би елиминирало възможността за корупция, сигурни са от Пътната агенция.

При продажба на автомобил, издадената електронна винетка няма да го следва автоматично, а новият собственик ще трябва специално да уведоми Пътната агенция за това. Това ще е необходимо само обаче, ако колата ще е с нова регистрационна табела.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари