Токът в Испания стана почти безплатен

2
Цените на електроенергията се сринаха почти до нулата
Цените на електроенергията се сринаха почти до нулата

Цените на електроенергията се сринаха почти до нулата

Дневното производство на соларна енергия в сряда е скочило до най-високото си ниво от началото на октомври и ръстът вероятно ще продължи и през март

Цените на електроенергията в Испания се сринаха почти до нулата, тъй като вятърните и соларните паркове в страната генерират повече енергия от всякога, съобщава Bloomberg.

Цените за ден напред остават под 10 евро на мегаватчас през последната седмица, а производството в средиземноморската страна е напът да отбележи рекорд този месец. Дневното производство на соларна енергия в сряда е скочило до най-високото си ниво от началото на октомври и ръстът вероятно ще продължи и през март, показват модели на Bloomberg.

Макар че острият спад на цените подкрепя потребителите, тъй като цените на едро се отразяват в тези за домакинствата, по-ниските нива в дългосрочен план рискуват инвестициите в повече възобновяеми мощности в момент, когато Европа се стреми да направи икономиката си по-зелена, за да помогне за ограничаване на глобалното затопляне.

Източник: Bloomberg

Сериозният спад на испанския пазар тази седмица е краен, но има ясна низходяща тенденция както в цените на електроенергията, така и на газ из Европа след енергийната криза. Това се отразява негативно на печалбата на компаниите за комунални услуги. Испанската Endesa каза в сряда, че печалбата ѝ за 2023 г. се е свила с почти една трета на фона на „нормализирането“ на цените.

Спадът се отразява и на енергийните потоци в Югозападна Европа, като Испания в момента продава на Франция, която е един от най-големите износители в Европа. Електроенергията тече към пазара на най-ниски цени на почасова база, а данните от мрежата показват, че Испания е износител от 21 февруари.

Цените за петък се установиха на 2,14 евро в Испания – най-ниското им ниво от началото на ноември, и 67,21 евро във Франция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До 1
    Ти си русоидната риба!
  • 4
    2
    Рукола
    Тук няма как да се случи.Впечатли ме огромният брой ветрогенератори там.
  • 7
    1
    Въглероден Данък
    Въглеродния данък калкулиран ли е в цената на испанския ток ? В България ще бъде интересно цената на тока да стане отрицателна, иначе казано , да ни плащат за да им потребяваме тока. Наистина това ще бъде супер интересно - да произвеждаш нещо и да плащаш на стадото да ти го потребява. Това е достойно за психиатрията. PS - тук има уловка , зарибяваш първо , после вие си знаете. :-)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари