Тодор Тагарев: Новите изтребители F-16 ще излязат към 3 милиарда лева

0
Според военния експерт инвестициите от последните години в изтребителната авиация "изяждат" голяма част от инвестициите, които са нужни и за останалата част от армията
Според военния експерт инвестициите от последните години в изтребителната авиация "изяждат" голяма част от инвестициите, които са нужни и за останалата част от армията Снимка: БНР

Според военния експерт инвестициите от последните години в изтребителната авиация "изяждат" голяма част от инвестициите, които са нужни и за останалата част от армията

Новите 8 самолета Ф-16 Блок 70 ще излязат към 3 млрд. лв., каза военният експерт и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев на форум за рисковете пред сигурността на България, предава БНР.

Той отбеляза, че оскъпяването идва от ДДС-то, което ние ще трябва да платим и то ще е още около 500 млн. лв. Експертът обясни, че това са пари, които отиват не за отбрана, а по чисто финансов въпрос. Към тези пари има също мита и транспортни разходи, стана ясно от заседанието на комисията в парламента преди предложението да влезе в зала.

Според Тагарев инвестициите от последните години в изтребителната авиация "изяждат" голяма част от инвестициите, които са нужни и за останалата част от армията.

"Отдавна и президентският екип, включвайки министъра на отбраната, подгрява общественото мнение, често манипулативно, че тези американски самолети – с тях няма да сме готови до 2028 г., последно чух да говори дори за 2030 г., затова ни трябва един нов измислен тип самолет, който беше наречен транзитен и там определено ориентацията е към "Грипен", който няма как да струва по-малко от 1,5 – 2 млрд. лв. Ако допуснем, че първите 8 са платени – само изтребителната авиация, която е много малка част от отбраната, от необходимите способности, има опасност да отидат 5 млрд. Рискът е не да не можем да контролираме въздушното си пространство, а да нямаме прекъсване в подготовката на пилотите и да се наложи временно ние да разчитаме на наши съюзници за контрол на въздушното пространство. Ние нямаме риск за сигурността на нашето въздушно пространство, а за да не прекъсне подготовката и да се наложи да разчитаме на съюзници, ние сме готови да дадем 5 млрд.", коментира военният експерт.

Той изказа мнението си, че страната ни продължава да се позиционира като слаб и ненадежден съюзник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Поета Трендафил
    Интересно е как истините, полуистините и лъжите понякога хармонично се преливат една в друга, точно както водата от шушлката се прилива във водата в локвата под нея.
  • 6
    2
    Толкова струва и ТРЪБАТА
    която построихме и подарихме на руснаците ! Всички мълчаха като запечатани ануси.
  • 2
    1
    Бай Чеп
    Договорите с американските господари са еднотипни - всички ползи за колонизаторите, загубите за местните аборигени( справка - военните бази, мариците и т.н)!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари