Тодор Кантарджиев: Радвам се да виждам интереса към ваксинацията

0
Точно преди 2 години бяхме световен рекордьор по смъртност, коментира професор Кантарджиев
Точно преди 2 години бяхме световен рекордьор по смъртност, коментира професор Кантарджиев Снимка: БГНЕС / архив

Точно преди 2 години бяхме световен рекордьор по смъртност, коментира професор Кантарджиев

Като имаме предвид, че сега сме средата на октомври, а на 1 септември на дневна база имахме около 10 пъти по-малко новозаболели от COVID, напълно нормално е да очакваме едно нормално за сезона увеличаване на случаите на респираторни заболявания, включително и на COVID.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Тодор Кантарджиев, който беше едно от главните действащи лица в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Проф. Кантарджиев открои три неща, които трябва да ни карат да не се плашим от COVID.

„В момента COVID вирусът не е този, който беше преди 3 г., когато на десетия ден се умираше и бяхме световен рекордьор по смъртност точно преди 2 г. по това време“, посочи той.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести добави, че вече нашето общество узря, хората помъдряха и много го радва да вижда интереса към ваксинацията срещу модерните щамове на варианта. Освен това в момента се радваме на една продължителна есен, която води до намаляване на случаите на респираторни заболявания.

Според проф. Кантарджиев отбеляза, че обществото трябва да бъде спокойно и да не се плаши от COVID, но трябва да се спазват елементарните правила – винаги да се проветрява, публичните мероприятия е по-добре да се правят навън. „Когато някой е болен, да си стои във вкъщи, а не да ходи да се раздава на обществото и така да заразява останалите“, допълни той.

Специалистът подчерта, че в напредналите в медицинско отношение държави, включително и Великобритания, всички над 65-годишна възраст се поставят в т.нар. рискова група, където и прекарването на заболяването е по-тежко. „Австралия, също напреднала в медицинско отношение държава, задължава всички над 75-годишна възраст да се ваксинират“, каза още той.

Проф. Кантарджиев уточни, че в рисковата група са не само хората в имунен дефицит и хората с хронични заболявания, но и хората, с които те съжителстват. „Ако в едно семейство имаме някой с диабет, ако имаме дете с вроден имунен дефицит, редно е не само то, не само болният, но и неговите близки да се ваксинират и да спазват всички правила, за да не му докарат инфекцията“, обясни той.

Освен това специалистът разказа и че още преди 10 г. едно много голямо изследване в Австралия е доказало, че хигиенните кърпички имат същото значение за редукция на инфекциите, както самата ваксина. „Това са много важни мерки, защото се доказа, че не само по въздуха, но и повърхностите, които пипаме, и след това пипаме лицето, устата, носа си и очите, се заразяват“, добави проф. Кантарджиев.

Съветникът на Столична община по здравните въпроси коментира и как гледа на предизборната кампания за местния вот. „Като лекар много се радвам, че не им задават въпроси за коронавируси и за мерките, както премина една много пошла предизборна кампания, която докара дотам, че нашият народ не се ваксинира, и то по времето, когато ваксината предпазваше от заразявания и умиране, и затова сме на първо място в света по умиране от коронавирус“, заяви той.

В заключение проф. Кантарджиев призова към родолюбие и мъдрост новите управляващи, които ще дойдат на власт след изборите за кметове и общински съветници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    €€€ $$$
    Аз, човек да умре от ковид ВКЪЩИ, не съм виждал или чувал! Мряха само в БОЛНИЦИТЕ или след *ВАКСИНАЦИЯ* с мъзгочите ви! Ама когато става въпрос за едни пари....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари