Тихи убийци

0
Тихи убийци
Снимка: frognews.bg

Арон, Арес, Хадес, Атила, Хера ... героични и божествени имена, които отекват в панелите на крайните квартали. С тях гордо са назовани кучета от всякакви „бойни" породи, които кръстосват градинките, завързани с вериги за млади момчета с къси прически и татуирани тела.

Най-често срещаната порода е питбул, но новата мода е отглеждането на кане корсо - италианска порода, селектирана за лична отбрана. Собствениците на четирикраките машини често отговарят на въпроса „Какво работиш" с „Нищо, безработен съм". Няколкото мобилни телефона и честите разговори издават, че са част от мрежа. Вероятно за разпространение на някакви забранени вещества. Основна грижа за момчетата е тренировката на кучето.

Колкото е по-силно то, толкова по-голямо уважение приема собственикът му. За съжаление обаче иначе най-добрият приятел на човека често е възпитаван неправилно - да напада хора. Заради свирепия ген, който кучетата от тези породи носят, това се случва сравнително бързо и лесно. Достатъчно е само да пребиваш питомеца си жестоко, когато не изпълнява командите, както и да го храниш със сурово месо.

Кварталните сизърмилъновци (това е по името на най-известния дресьор на животни в света, б.а.) са понаучили и няколко хитрости от събратята си отвъд океана. Освен забраненото рязане на уши, тъй нареченото „копиране", напоследък често се среща и оперативното отстраняване на гласните струни. По този начин кучето, превърнато в звяр от стопанина си, напада тихо и мълниеносно, без да лае.

Дресьори на кучета и ветеринари заедно изразяват недоволството си. По принцип кучетата от тези породи не трябва да нападат хора, те са селектирани за борба с добитък и в краен случай на себеподобни. Но кварталните мачовци рядко се справят с възпитанието на опасното животно. Ням питбул е по-страшно и от пистолет със заглушител, споделя дресьор на кучета. Питбулите са сравнително дребни, много повратливи, със силна захапка, а тихото нападение може да гарантира перфектно убийство. Ужасените от зверовете съседи на дресьорите от крайните квартали все повече надават глас за забрана на определени породи. За пример в Европа не е разрешено отглеждането няколко вида бойни кучета.

На първо място категорично е фило бразилиеро. Порода с изключително силно обоняние, селектирана за преследване на избягали от плантациите роби. Следват питбул, японското бойно куче тоса, дого аржентино, както и всяко друго куче, носещо гените на питбула. В някои страни се обсъжда въвеждането на разрешително за отглеждане на куче от тези породи, отговарящо на условията за изваждане на разрешително за притежание на оръжие. Но докато държавата се погрижи и за този проблем, важи с пълна сила поговорката отпреди 10 ноември - „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се".

Само за една година десетки хора у нас станаха жертва на бесни питбули. Преди дни две домашни кучета от тази порода с гръмките имена Цезар и Клеопатра наръфаха почти до смърт 87-годишна жена в русенското село Червена вода. Старицата изпадна в кома. Животните бяха откарани в общинския приют и упоени. Преди това пък питбул отхапа ухото на 9-годишно момче от Луковит.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари