Тигровият комар плъзна по морето

0
Тигровият комар плъзна по морето

Азиатски тигрови комари нападат летовници и разнасят зарази по морето от Варна до Бургас, пише в. "Монитор".

Истината е, че няма кой да ги търси, тъй като проучвания не са правени от години, заяви вчера управителят на общинското предприятие „ДДД” Варна Антония Тончева. Тя обясни, че софийските експедиционни отряди ходят редовно на Южното Черноморие и така откриват за първи път опасното насекомо в Созопол през лятото на 2011 г. Преди 2 г. комарът е засечен и в Царево.

Доказателство, че го има и във Варненско, е фактът, че още през 2010 г. бяха открити антитела срещу вируса на Западнонилска треска в домашни животни в Старо Оряхово, припомни Тончева, която е биолог по образование. Преди години в бившите ХЕИ-та имаше специални противокомарни отряди, които се занимаваха постоянно с проучвания. Сега такива няма, добави тя.

С едно ухапване азиатският тигров комар може да зарази човек с много болести, най-опасните сред които са западнонилски енцефалит (нилска треска), денга и чикунгуня. Той е много агресивен и с времето се е адаптирал да живее в близост до човека. В България има 39 вида кръвосмучещи, а от тях във Варненска област са установени 22, от които 3 маларийни и 19 немаларийни.

Вчера пръскаха в Аспарухово срещу комари за пети път от началото на пролетта. Обработени са площите на Аспаруховия парк и зелените терени около плажа.

Тигров комар преди дни вече беше открит на две места в Бургас – в жилищна кооперация и нотариална кантора, съобщават от РЗИ – Бургас. Екземпляри от тях са донесени в здравната инспекция. Те били възрастни комари. След микроскопско наблюдение, биолог от РЗИ – Бургас определил пробите като съмнителни за тигрови.

Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, катедра „Паразитология и тропична медицина”. Оттам в Бургас е командирован специалист, който потвърдил принадлежността на донесените проби към тигровия комар.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари