Тези храни намаляват вредата от цигарите

0
Експерти съставиха списък на храни, които могат частично да сведат до минимум вредите от тютюнопушенето
Експерти съставиха списък на храни, които могат частично да сведат до минимум вредите от тютюнопушенето

Експерти съставиха списък на храни, които могат частично да сведат до минимум вредите от тютюнопушенето.

Зеле - проучвания, проведени от Националния институт по екология на САЩ, показват, че зелето е отлично средство за профилактика на рака. Причината за това е наличието на растителни изотиоцианати, коментира Ezine.bg.

Това са антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака. Те потискат растежа на раковите клетки и предотвратяват тяхното възпроизводство.

Освен обикновеното зеле, такива способности притежават също китайското зеле, а и броколите. Редовната консумация на зеленчука намалява риска от рак на белите дробове с 36%.

Доматен сок - японски учени казват, че защитният ефект на доматения сок се дължи на наличието в състава му на антиоксиданта ликопен, който потиска образуването на кислородни радикали. Това са молекули, които са вредни за клетките.

Сок от моркови - бета-каротинът, който се съдържа в оранжевия зеленчук, се преобразува от организма във витамин А, необходим за укрепване на лигавиците. Две чаши сок от моркови на ден са достатъчни за пушача.

Пшеница - тя съдържа цял набор от полезни и активни вещества, включително витамини Е и B12, фолиева киселина и селен, които защитават белите дробове.

Витамин С - той се съдържа в много плодове и зеленчуци. Особеността на този витамин е, че той не се синтезира в организма, а може да дойде само отвън чрез храната, която консумираме.

Припомняме, че неотдавна бе потвърдено от британски учени, че никотинът не само допринася за образуването на рак, но има и положителни качества. Например оказва стимулиращ ефект върху мозъка. И по-специално - подобрява паметта и концентрацията в работата.

Източник: Ezine.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари