Тежка обстановка в цяла България

0
Снегът продължава да вали, десетки училища излизат в дървена ваканция
Снегът продължава да вали, десетки училища излизат в дървена ваканция

Тежка остава зимната обстановка в цялата страна. Снегът продължава да вали.

В 26 области в страната е обявен оранжев код за силни снеговалежи, в 2 – Смолян и Кърджали, е обявен червен код.

Над 1800 машини чистят републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ. Троянският проход е затворен за всички автомобили. Проходите Предел и Омуртаг са затворени за тирове, съобщи пред NOVA Денислав Пейчев, дежурен в Ситуационния център.

Проходът Хаинбоаз  е затворен за товарни автомобили, превантивно, предаде БГНЕС. В посока юг - север, Гурково - Велико Търново, е затворен за товарни автомобили над 12 тона заради проблем на пътя Велико Търново - Русе. За леки автомобили проходът е отворен. Почиства се.

Временно е ограничено движението на автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Смолян, както и по пътя Бяла – Попово на МПС над 12 тона. Ограничено е движението на всички автомобили с ремаркета и полуремаркета по път Кърджали – Ардино на превозни средства поради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона и в участъка Пазарджик - София в посока София на автомагистрала „Тракия”, в участъка Ябланица -София в посока София на магистрала „Хемус”, по пътя Ботевград - Мездра, по пътя София – Карлово, по пътя Нови пазар – Тръница, пътя Перник – Голямо Бучино, поради снегопочистване. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Печинско“ и по пътя Батак – Доспат.

До момента най-много сняг е валял в Северозападна България. Най-сериозна е ситуацията в Община Оряхово. Там заради силния вятър има огромни снегонавявания. Снежната покривка там е около 30 сантиметра. Най-сериозно е положението в Оряхово и Селановци. Електрозахранването в Селановци беше прекъснато за часове. Във Врачанско пък не достига техниката за почистване на снега.

Голяма част от камионите, преминаващи по АМ "Тракия", са без вериги. От пътната полиция в Пазарджик съобщиха, че обхождат целия пазарджишки участък на магистралата и санкционират автомобилите, които се движат неподготвени. Тъй като трасето не е почистено добре, вече е съставен акт на Областното пътно управление в Пазарджик.

Заради очаквания снеговалеж граничен пункт "Кулата" е затворен в посока Гърция. Мярката беше поискана от гръцката страна и важи само за тежкотоварните автомобили.

В 12.30 часа снеговалежът продължаваше, а пунктът още беше затворен.

Десетки училища излизат в дървена ваканция

Дървена ваканция е обявена в община Каолиново. Учебни занятия няма да се провеждат на 27 и 28 февруари във всички училища в общината, а в детските градини - до 2 март, предаде БТА. Всички училища в община Опака остават затворени до 1 март.  Два дни ваканция обявиха и за учениците в Търговищка община. Неучебни ще бъдат 27 и 28 февруари. Зимна ваканция е обявена и за учениците от община Попово – 27 и 28 февруари. В община Добричка учениците излизат в тридневна ваканция заради лошото време - до 1 март.

Заради ниските температури учениците в Антоново излизат във ваканция - 27 и 28 февруари. До понеделник, 5 март, включително, във ваканция ще бъдат и детските градини в общината.

Училищата в община Смолян се разпускат в дървена ваканция от 27 февруари до 1 март. Неучебните дни са заради усложнената метеорологична обстановка с продължаващ снеговалеж и очаквано застудяване. Детските градини ще работят. В училищата в с. Смилян и с. Момчиловци ваканцията ще бъде на 27 и 28 февруари.

Недостиг на снегорини и прекъснат ток в Северозападна България

До момента най-много сняг е валял в Северозападна България. Най-сериозна е ситуацията в Община Оряхово. Там заради силния вятър има огромни снегонавявания. Снежната покривка там е около 30 сантиметра. Най-сериозно е положението в Оряхово и Селановци. лектрозахранването в Селановци беше прекъснато за часове. Във Врачанско пък не достига техниката за почистване на снега.

При тежки зимни условия започна денят в София. 182 снегорина се надпреварваха със снега. А от общината призоваха жителите на града да оставят колите си, ако не е наложително.

В 08:00 сутринта „Цариградско шосе” беше задръстено от автомобили, в посока център. Днес те ще паркират безплатно, след като общината обяви, че „синята” и „зелената зона” няма да работят.

И докато цялата почистваща техника работи по основните булеварди и трасетата на градския транспорт, критики не липсват.

„Машини са на терен в момента, не са спирали работа през цялата нощ”, категорична беше Фандъкова.

В Бургас пристанищата са затворени за маневри заради силния вятър със скорост 20 метра в секунда. През нощта в Метеорологичната станция са отчели бурен вятър със скорост до 28 метра в сек. В областта навсякъде вали слаб сняг, но силният вятър и минусовите температури са причина за заледени пътища. Най-дебела е снежната покривка в района на Малко Търново - 3 сантиметра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари