Тежък инцидент с лифт в Грузия

0
Кабинките полетяха с огромна скорост и започнаха да се удрят една в друга
Кабинките полетяха с огромна скорост и започнаха да се удрят една в друга

11 души пострадаха при инцидент в Грузия.

Лифт в ски курорта Гудаури е излязъл от строя, седалките са започнали да се движат с голяма скорост наобратно и да се разбиват една в друга, съобщават местни медии.

Някои от скиорите са изхвърлени от седалките и са сериозно ранени. Други са успели да се спасят, скачайки от 6 метра височина, предаде Блиц. Четирима от ранените са руски граждани, двама – от Украйна. Сред пострадалите има швед и грузинец, съобщава се и за ранена бременна жена.  

Няколко пострадали са откарани в болницата в Тбилиси в тежко състояние.

Първоначалната причина за инцидента е прекъсване на електрозахранването, което е довело до нарушаване на работата на съоръжението.

Очевидци на ужасяващия инцидент съобщават в социалните мрежи, че при инцидента има и загинали, но все още няма официално потвърждение на информация.

„Седнахме, бяхме в началото, тъкмо тръгнахме надолу и лифтът спря. Операторът отвори капака, нещо започна да пищи, след това кабинките тръгнаха назад, а скоростта се увеличаваше. Успяхме да скочим", разказва очевидец.

Кабинките с огромна скорост полетяха назад и започнаха да се удрят една в друга. Хората започнаха да скачат от седалките. Тези, които не успяха да го направят, попадаха в тази месомелачка. Седалките летяха с ужасна скорост, откачаха се и хората просто излитаха от тях. Много хора се потрошиха. Крака, ръце, гърбове. Не зная дали някой е загинал”, споделя друг свидетел на кошмара.

„Такъв ужас и страх никога не съм изпитвал”.

„Помагахме на падналите. Нямаше никаква евакуация. Потрошените ги спускаха с моторни шейни, кошмар! Хеликоптерите са само за фрирайд и за пари!”

По думите на друг очевидец, лифтът не е работел в продължение на няколко дни. Пускали го само в тестов режим и се ползвал само от персонала. Днес го пуснали, работел известно време, качвал хора, но след това спрял изведнъж, кабинките тръгнали назад, а спирачната система се прецакала.

По информация на местните власти, токът  е спрял. Заради това кабинките със скиорите започнали с голяма скорост да се спускат от върха и да се блъскат една в друга, съобщава грузинският телевизионен канал Imedi.

От електроразпределителната компания Energo-Pro Georgia опровергават разпространената информация, че инцидентът е станал заради аварийно спиране на тока.  

Според друга версия, на шефа на CEI International – фирмата, проверила техническото състояние на съоръжението през декември 2017 г., спирачките на лифта са излезли от строя. 

Разследване ще установява причините за инцидента.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари