ТЕЦ "Бобов дол" излиза ва протестен митинг

1
Организатори на протеста са синдикалните организации в дружеството и ръководството на централата
Организатори на протеста са синдикалните организации в дружеството и ръководството на централата Снимка: ТЕЦ Бобов дол

Организатори на протеста са синдикалните организации в дружеството и ръководството на централата

ТЕЦ "Бобов дол" излиза ва протестен митинг днес от 12.30 часа срещу несправедливия и несъстоятелен според енергетиците "Справедлив преход", който предвижда затваряне на централата до 2026 година. Пред бариерата на входа на централата ще излязат всички без тези, които в този момент ще са на работното си място при непрекъснатия технологичен процес - около 100 души.

Организатори на протеста са синдикалните организации в дружеството и ръководството на централата. При така изготвения регионален План за справедлив преход за област Кюстендил не е предвидена устойчива алтернативна заетост, на енергетиците се предлагат работни места и поминък в овощарството, балнеологията и туризма, в шивачеството, което е направо несериозно, според тях.

От управите на общините Бобов дол, Дупница, Сапарева баня и Кюстендил също се обявиха в становище до Енергийното министерство срещу заложените в Плана за справедлив преход за региона 122 мил. евро, около 1000 души - работници и специалисти в ТЕЦ "Бобов дол" и семействата им остават без заплата, без работа и препитание.

"В плана няма никаква гаранция, никъде не се споменава хората, които ще останат без работа какво мислят да ги правят. После – има идея за създаване на някаква нова държавна компания, която ужким да рекултивирала, ама там пак не се говори дали тези хора, които ще отпаднат, ще бъдат наети от тази компания. Да речем за миньорите може би имат някаква идея как да ги преквалифицират. Никъде не се пише тези хора как ще бъдат компенсирани", коментира изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Значи
    Предложете им да станат доктори и адвокати, като не искат овощари. За 100 човека ще се тревожим , чиято работа трови 100 0000
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари