Тестовете за учениците в Русенско пристигат днес

0
Днес до 12:00 часа родителите трябва да подадат декларациите си дали са съгласни децата им да се тестват
Днес до 12:00 часа родителите трябва да подадат декларациите си дали са съгласни децата им да се тестват Снимка: МОН

Щадящите тестове за най-малките ученици се очаква днес да пристигнат в Русе

Това е съобщила за русенския в. „Бряг“ д-р Росица Георгиева, началник на РУО в града. Според нея няма отпор от страна на учителите, които да не са съгласни да извършват пробите на децата от 1 до 4 клас.

Проверка на вестника показва, че родителите като че ли са повече раздвоени в отношението си с тестването, въпреки желанието им децата да се върнат в училище и да не учат онлайн. В някои класове дори няма родители, които да са дали изрично съгласие за тестване. Днес до 12:00 часа родителите трябва да подадат декларациите си дали са съгласни децата им да се тестват. Също днес се очаква министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването да издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако поне 50% от родителите от паралелката са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пък призовават родителите сами да тестват учениците от начален етап за COVID-19, като посочват в своя позиция, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап, освен това настояват да не бъдат санкционирани педагозите, които не желаят да участват в процесите на тестване.

От синдиката посочват още, че здравното министерство е подменило препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“. Освен това смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари