Тест предсказва със 100% дали човек ще развие рак

1
Учени изобретиха тест, който предсказва със 100% сигурност дали човек ще развие рак
Учени изобретиха тест, който предсказва със 100% сигурност дали човек ще развие рак

Учени изобретиха тест, който предсказва със 100% сигурност дали човек ще развие рак чак след период до 13 години, съобщиха световните медии.

Екип от Харвард и Северозападния университет в САЩ е открил, че в организма настъпват дребни, но значими промени над десетилетие преди ракът да бъде диагностициран.

Изследователите установили, че защитните накрайници на края на хромозомите, които предпазват ДНК от повреда, са много по-изхабени у пациенти, които развиват рак. Те сякаш принадлежат на хора, които са 15 години по-възрастни.

У такива пациенти накрайниците, известни като теломери, са много по-къси и изхабени, отколкото трябва и продължават да се скъсяват 3-4 години преди да се развие ракът. После внезапно престават да се свиват. Проучването се прави от над десетилетие на 800 души. Всички изследвани, при които са установени такива изменения, са развили различни канцерогенни заболявания, включително рак на простатата, кожата и левкемия.

"Открихме силна връзка между размера на теломерите и широк спектър ракови заболявания. Затова смятаме, че с правилно тестуване ще могат да се диагностицират много различни видове рак", каза пред "Дейли телеграф" членът на екипа д-р Лифанг Хоу.

Екипът е установил, че ракът поразява теломера, за да плъзне в тялото. Ако успеят да открият как после поразява и клетка, тогава може да се разработи метод раковите клетки да се самоунищожават, без да нараняват здравите.

Застрахователи предупредиха, че ако в бъдеще такова изследване стане задължително, това ще вдигне непосилно вноските на хора, които след години ще развият рак.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари