Теодора Димова: На Русия трябва да бъдем благодарни, но не и роболепни

0
Тя приветства решението за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София
Тя приветства решението за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София Снимка: bTV / стоп кадър

Тя приветства решението за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София

На Русия трябва да сме благодарни за Освободителната война, но не трябва да сме роболепни. В крайна смета ние сме издействали Съединението против нейната воля. Нашият народ има сили за самостоятелно развитие. Трябва да има баланс в нашето национално самочувствие – да не преминаваме нито в ксенофобия, нито в идолопоклонничество“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ по bTV Теодора Димова от известните български съвременни писатели и дъщеря на класика Димитър Димов.

Тя направи този коментар във връзка с решението за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София, което тя приветства. „Изключително съм радостна, че най-накрая има решение този грозен паметник, този паметник, който унизява националната ни свяст, да бъде премахнат“, каза писателката.

По думите ѝ това не е единственият подобен паметник у нас, който трябва да бъде премахнат – в повечето големи градове има подобни.

Трябва да имаме открит и спокоен разговор за миналото, защото миналото е нещо, което ни тежи като товар. Ние се правим, че го няма, че можем да вървим спокойно, но започваме да вървим все по-бавно и накрая имам чувството, че ще блокираме и ще спрем. Затова един спокоен разговор за миналото, който преминава през премахване на тези паметници, е пътят да започнем да гледаме в една посока и разбира се това е в посока към Европа“, призова още Теодора Димова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 2
    Пробвай се да пишеш грамотно.
  • 4
    3
    русенец
    Права си, другарко! Не трябва да сме раболепни към Русия, а само благодарни? А към Хамериката трябва ли да сме раболепни ? Че няма за какво да и благодарим си е ясно. Иначе се пише рАболепен, а не рОболепен.
  • 3
    2
    Наистина
    Учили когато БКП бяха на влас ползвали здравна помощ без да се тревожиш ходи на море на Балкан без да се претисняваш ползва ли държавно жилище без дасе претисняваш що бе Како сега плюеш обърни се назад помисли или приди и сега пак се на гъзваж или квато власт дойде сме там .
  • 5
    1
    Иванов
    Народ, които ревизира историята си, е пред това да я преживее отново!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари