Теодор Цветков: Ще преплувам Черно море!

0
Искам да измина 1175 километра от град Батуми в Грузия до Бургас, заяви русенецът, рекордьор на Гинес
Искам да измина 1175 километра от град Батуми в Грузия до Бургас, заяви русенецът, рекордьор на Гинес Снимка: архив

Искам да измина 1175 километра от град Батуми в Грузия до Бургас

КОЙ Е ТОЙ

Теодор Цветков е от Русе и е феномен в плуването. През 2018 г. той влезе в Книгата за рекорди "Гинес", след като преплува 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути. Рекордът бе поставен в езерото в лесопарк "Липник" край Русе.

Преди година Теодор успя да преплува 181 километра в студените и непредсказуеми води на река Волга край руския град Самара и завърши на престижното второ място в ултрасъстезанието.

Новата му цел е да преплува 1175 километра в Черно море за два месеца, като с постижението си да обърне внимание на замърсяването на морето.

За да се осъществи каузата, можете да го подкрепите по следните начини:

https://www.paypal.me/winterswimming

BG64UBBS80021013954850

Теодор Илиянов Цветков

Представяме ви интервюто му за вестник "България днес"

- Теодоре, днес на Богоявление ще участваш ли в спасяването на кръста във водите на река Дунав в Русе?

- Да, задължително ще участвам, защото искам да бъда част от запазването на българските традиции. Предварително се записах и ще скоча във водите на река Дунав. За мен Богоявление е един от трите големи християнски празника и трябва задължително да се отбелязва. Хубаво е, че има много момчета, които скачат. Те по този начин съхраняват традицията.

- За кой път ще бъдеш част от ритуала?

- От 2016-а насам всяка година скачам в студените води на Йордановден. Имало е случаи, в които не съм бил в Русе, но участвам на други места и така оттогава не съм пропускал.

- Колко пъти си стигал първи до Богоявленския кръст и точно ти си бил човекът, който го е спасявал?

- Четири пъти съм го спасявал в Русе и веднъж в Северна Македония. В една-единствена година друго момче успя да го извади, а не аз.

- Какви са мислите и емоциите, преди да скочиш във водата?

- Вълнувам се, разбира се. Но просто скачам във водата и не мисля много, защото всичко се случва за секунди. Но в дните преди празника го очаквам много, защото е важен ден за българските традиции.

- Подготвяш ли се специално за спасяването на кръста?

- Не, не правя специална подготовка, защото постоянно плувам, тренирам и съм във форма. Ритуала го приемам първо като плуване и после като късмет кой ще стигне първи до кръста. Водата е студена, но никога не съм си загрявал тялото предварително. Направо скачам, защото времето във водата е прекалено малко и не може да ти стане нещо кой знае колко опасно. Рядко се случват инциденти. Най-важното е да си вярващ и тогава нищо не може да те спре по пътя към кръста.

- Спомена инциденти. Миналата година на Йордановден освен кръста ти спаси и едно момче от удавяне. Какво се случи тогава?

- Момчето се паникьоса и може би глътна вода. Започна да се дави, но с другите момчета успяхме да го извадим от реката. Не видях веднага какво се случва, но чух някой да вика "Вадете го". Тогава разбрах какво става, тръгнах към него и го хванах. Заведох го до стълбата и от там другите момчета го поеха, защото наистина беше много скован.

- Спасяването на кръста е свързано със здраве. Ти как се чувстваше след всеки хванат християнски символ?

- Винаги съм бил здрав. Виждал съм с очите си как момчета са били болни и след като скочат за кръста, са оздравявали. Със сигурност има чудодейна сила.

- Във времена на пандемия притесняват ли те събиранията на много хора на едно място, както днес ще е на брега на Дунав?

- Нямам притеснения. Не виждам нищо тревожно в събирането на хора за ритуала.

- Сблъсквал ли си се с коронавируса?

- Не мога да кажа, не съм усещал нищо тревожно. Дано и да не усетя. Може и да съм го изкарал, но да не съм разбрал.

- Като човек, който спортува и се грижи за здравето си, какво ти е мнението за ваксините?

- Всеки си има своето решение. Аз още не съм се ваксинирал, но може в един момент да се реша да го направя. Ще изчакам, за да се потвърдят още ефикасността и сигурността на ваксините.

- Каква е голямата ти цел през новата година?

- Това е каузата ми "Чисто Черно море", която може да се реализира, ако се съберат средства. Идеята ми е да преплувам Черно море от град Батуми в Грузия до Бургас - 1175 километра по права линия. Това е най-дългото разстояние в Черно море. В най-лошия случай това ще отнеме около 2 месеца - август и септември. Плановете са да се плува по 20 км на ден, като смятам, че мога да изминавам и повече. По време на предизвикателството ще се осъществи първото по рода си мащабно проучване на замърсяването с пластмаса в Черно море. По цялата ширина на морето ще бъде проведен мониторинг за замърсяването с големи пластмасови отпадъци и ще бъдат взети проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България. Нужни са средства за яхта, екипаж, оборудване, храна за екипа и за заснемането на документален филм. Уверен съм, че мога да го направя.

- Някой някога успявал ли е да преплува подобно разстояние в Черно море?

- Най-дългото преплувано разстояние в Черно море е 42 километра, което е направено от едно момче от Бургас.

- Какви са трудностите и опасностите в това предизвикателство?

- Предполагам, че най-много трудности ще ми създадат непредсказуемото време и силните течения. В Черно море има много медузи - това е една от опасностите. Другата е корабоплаването, но се надявам, че ще имаме връзка с корабите от всички държави и няма да е толкова голям проблем. Правим проучвания, допитваме се до хора и се подготвяме сериозно. Това, което можем да направим, е да опитаме да запазим Черно море, за да имат шанс тези след нас - деца и правнуци, да видят красотите на нашето море. България, Украйна, Русия, Грузия, Румъния и Турция - всички ние трябва да забравим различията си и да се обединим за една кауза. Проблемът с боклуците не засяга само България, а всички черноморски държави.

- Колко време ще ти отнеме подготовката?

- Започнах я през ноември. Старая се да тренирам поне по 4-5 часа на ден. Тренировките са тежки, но точно това е целта, за да бъда подготвен за предизвикателствата на Черно море. Никой не е правил подобно преплуване на Черно море и очаквам да постигна няколко рекорда. Така България ще влезе в историята.

- За финал на разговора пожелай нещо на теб и българите за новата година.

- Да са живи и здрави, да си помагат един на друг и да не си завиждат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари