Теодор Цветков: Психиката трябва да бори болката

3
Най-силният човек е този с най-силната психика, убеден е рекордьорът на Гинес
Най-силният човек е този с най-силната психика, убеден е рекордьорът на Гинес

“Най-силният човек е този с най-силната психика“

В това е убеден русенецът Теодор Цветков.

“Първите 7 часа от всичките 71 бяха най-трудни, защото имах притеснения. Преди самото събитие се контузих. Имах много силни болки в раменете." 

Така започва своята история 27-годишния носител на Гинес Тодор Цветков, който говори пред Actualno.com.

Тодор Цветков е от Русе и от 11-и до 14-и август плува 71 часа без да спира в язовир Николово. Така поставя нов рекорд на Гинес, тъй като е подобрил старият рекорд от 66-67 часа плуване.

“Процесът не е много къс - процесът е дълъг, защото е изпълнен с много тренировки, много усилия, ранно ставане. Мотивацията се губи постоянно и мотивацията не винаги е там, но търпението е да отстояваш позицията си всеки ден и това те крепи. Последните 4 месеца изглеждата така - ранно ставане в 4-5 сутринта. По 5 часа тренировки на ден, като това беше само плуването. Имаш и други тренировки - като физическа готовност, кардио, разтягане”, споделя Цветков за трудностите преди състезанието.

Преди състезанието Тодор се контузва и има много силни болки в раменете. Две седмици не тренира, но благодарение на неговите спонсори и рехабилитатори се възстановява, обаче не напълно. За него първите 7 часа са били най-трудни от тези 71 часа, защото трябва да се привикне с първоначалната болка:

“Трябва да я бориш. Това е още, когато тръгнеш - моята болка започна и притесненията също. Нахлуват различни мисли, които са вътре в съзнанието ти и просто трябва да ги преборваш. Мислех си за мотивацията, защо го правя, защо съм там и това ми даваше много сили, но както се казва има и много критични точки. Не знам дали някой го вярва, но най-силният човек е този с най-силната психика.”

По време на подготовката за първи път плува 24 часа без да спира. Тодор, заедно с неговите доктори, правят необходимите кръвни изследвания да видят как реагира организма му, както и изследвания за сърцето му да се види дали може да издържи 72 часа в плуване. За радост, изследванията са добри и продължава още по-усърдно да тренира.

По време на плуването започва да получава мускулна треска, като и треперения. По думи на Тодор това не е било от студа, а заради свръхнатоварването и заради прекратените тренировки поради контузията му. На 3-ия ден започва да халюцинира:

“Беше малко странно, защото аз бях халюцинирал по време на тренировките, защото се събираше голяма умора и спях по 5-6 часа на ден през тези 4 месеца. Тогава имаше моменти, когато халюцинирах, но тогава на това събитие беше много по-голямо. Дърветата ми се струваха като някакви фигури, и когато се доближавах до тях си бяха дървата. Различни мисли минават през теб, но повече болката те контролира. Просто трябва да я привлечеш към твоя отбор, както се казва, и да отстояваш тези неща. Болката не беше никак малка. Известно време плувах само на ръце, защото ми се схвана крака. После отново плувах с крака. Китките ми се схванаха на 3-тия час. Възпалиха се. Това са мислите, които трябва да бориш”

Плувецът на всеки 30 минути приема напитки - електролити и въглехидрати, които винаги трябва да са топли. На всеки 12 часа се храни с по една шепа ориз и продължава да плува.

“Не е хубаво да спираш и аз не съм спирал. Спиране е за около 10 секунди, може и по-малко, защото започваш иначе да измръзваш. Ядох също тортиля питка, вътре с шунка, кашкавал, авокадо и хималайска сол. На всеки 12 часа имах голямо хранене, а през 6 часа, ако се почувствах гладен, ядях и ядки, и протеиново барче. Това беше изцяло храненето и приемането на добавки. То няма как да стане без тях. Това е лошото, че ако изпуснеш момента на приемането на добавки, може всичко да приключи. Не трябва да се чувстваш жаден. Изобщо не трябва да чувстваш жажда по време на тези 71 часа. Щом почувстваш жажда, това означава, че скоро ще приключи абсолютно всичко.”

Тодор си поставя за условие да преплува 72 часа, но поради лошото време се налага на 71-ия час да излезе от язовира. За него е била голяма мечта отново да подобри рекорд и да е отличен от Гинес. Първият рекорд, който поставя, е 10 км плуване със завързани крака. Така той плува 10 км за 5 часа и 15 минути. По думи на плувеца, след плуването е излязъл изключително изтощен, но е бил новобранец и не е знаел, че трябва да приема регулярно течности.

Процесът на получаване на Гинес награда е дълъг, обяснява още рекордьорът. За първия му рекорд на Гинес му отнема около година, за да го получи. Тодор е обнадежден, че след година ще държи наградата си за 71 часа плуване от Гинес, насочвайки се към новата цел - плуване на Черно море от Грузия до Варна за два месеца.

Стига да свърши войната в Украйна, плувецът ще участва в инициативата "Черно море - чисто и мирно", чиято кауза е да се вземат проби от морето за пластмаса и микропластмаса. Но за тази своя мисия Тодор се нуждае и от спонсор, който да му помогне да си изпълни поредната луда мечта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    123
    ало, психиков. защо се отказа 1 час преди края ? ама истината кажи, остави тези басни за мълниите. и като гледам водата в селския гьол, ужасно гадно блато си е, но нали го "промотират".
  • 6
    1
    niki
    Напомня ми на двама алпинисти който борейки се за слава, най вече тяхна в последствие включиха и България и никога не се върнаха от джомолунгма ,нямам нищо против но на кого е син или роднина и кой толкова го лансира и осигуряма медийно присъствие ,ако беше някое момченце на невзрачни хорица едва ли щяхме да чуем за него ,да е жив и здрав
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари