Теодор плува 4 часа с една ръка

2
За днешната си акция той е направил само една тренировка в басейн
За днешната си акция той е направил само една тренировка в басейн Видео: Русе Медиа

4 часа, 10 км, с една ръка – така изглежда днешната благотворителна акция на 24-годишният русенец с голямо сърце Теодор Цветков.

Младежът за втори път плува в езерото Липник в името на кауза – този път да се наберат средства за фондация „Александър Русев“, която иска да изгради водно-рехабилитационен комплекс за деца с увреждания.

В живота трябва да си помагаме, защото не се знае в един даден момент кога ще изпаднеш ти в тази ситуация – може да са твоите майка и баща, твоите брат и сестра, може да бъда аз или вие“, сподели Теодор, който работи като доброволец към фондацията и с очите си вижда положителната промяна при децата след заниманията с плуване, предава Русе медиа.

За днешната си акция той е направил само една тренировка в басейн, където обаче няма течение, вятър и мътна вода. А задачата му никак не беше лесна – да преплува общо 10 км, без да прави почивка, само с лявата ръка и краката, докато дясната му ръка е завързана за тялото.

„Трябва да плуваш с едно темпо, да си пазиш силите за накрая, аз поне така правя. Последните два километра ги плувам по-бързо отколкото първите 8 км. Има много критични моменти – очилата стягат, става ти студено по едно време във водата. Трябва да се съсредоточиш да овладееш тези моменти. Ръката те заболява, защото при пробното плуване с една ръка загребах 7200 пъти. Сега се надявам да бия този мой рекорд и ще се опитам по-бързо да го преплувам“, казва Теодор.

Сред хората, дошли да подкрепят младия русенец, имаше родители и деца с увреждания, за които плуването е жизненоважно. Павел Борисов, чиято дъщеря Тея е с двигателни проблеми по рождение, разказва, че в басейна стават вълшебства. „С плуването доста добре започна да се раздвижва. Проблемът й е в краченцата, претърпя няколко операции. В басейна има големи постижения и затова сме тук да подкрепим каузата. Нека много хора да постигнат това, което постигаме и ние“, казва бащата.

Основателят на фондация „Александър Русев“ – Илиян Русев, вече две години работи по желанието си да направи цяла база с рехабилитационни центрове. „Когато влезе едно дете вътре за рехабилитация, да започнат рехабилитаторите, после да започне във водата и така. Да няма накъсване на нещата и да има къде да ходят безплатно тия децаВъв водата има големи резултати, тъй като тя е плътна и всяко едно движение, без значение дали ти го предизвикваш или самото дете, то се получава. Просто всяко едно нервно окончание, всеки един мускул работи. И това е добре за децата“, споделя Русев.

В момента фондацията работи с 30 деца с увреждания, като ползва басейн „Локомотив“. За да се изгради цял комплекс, е нужен терен. Преди време са били дарени 4 дка, но след законови промени предназначението на земята не може да се промени и трябва да се купи нова.

След това идва ред и да се направи проект и да се търси кой да го подкрепи. Илиян Русев обаче е оптимист и вярва, че мечтата му в помощ на децата ще се осъществи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари