Температурите през май ще бъдат над нормата

1
Още този уикенд термометърът тръгва нагоре
Още този уикенд термометърът тръгва нагоре

Дъжд се очаква по-често в Северна България

Топъл май след хладния април, през който пролетта се прояви доста сдържано, обещават метеоролозите. Още този уикенд термометърът тръгва нагоре.

Средните месечни температури през май ще бъдат около и над нормата - между 0,2 и 1,5 градуса. Очакваните валежи в по-голямата част от страната ще бъдат близки до средните, като по-често дъжд се очаква в Северна България и около планините. А по-голяма вероятност за месечни валежни количества под нормата има в югоизточните райони.

Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев, съобщава 24 часа.

Средните максимални температури за май са между 21 и 26 градуса, а средните минимални - между 8 и 13 градуса. Нормата за валежи в низините е от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините - от 100 до 150 л. Обикновено по-сухо е от 1 до 10 май и от 16 до 19 май.

Повече ще са слънчевите часове в почивния 1 май. По-съществени заоблачавания в понеделник и вторник ще има след пладне, когато на места главно около планините за кратко ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23, на места в западните части на Дунавската равнина и някои южни части до 25 градуса. По крайбрежието на морето ще са по-ниски заради бризовия вятър.

Около 3-4 май ще има повече облаци и кратки валежи с гръмотевици в по-голямата част от страната. Дневните температури слабо ще се понижат.

Динамично с разкъсана и променлива облачност ще бъде в дните около Гергьовден. Ще превалява, но за кратко.

В края на първото и в началото на второто десетдневие ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата с много слънчеви часове и малка вероятност за валежи. Ще се затопли и дневните температури често ще достигат 23-27 градуса, което е над нормата.

В средата на месеца ще настъпи обичайният за май период с валежи в следобедните часове, придружени със захлаждане. Очаква се да последва нов 3-4-дневен период със сравнително спокойно и предимно слънчево време с високи температури.

Ново краткотрайно захлаждане с превалявания се очаква в края на десетдневието, като на повече места и с по-големи количества ще са валежите в Северна България.

Последните 7-8 дни от месеца обикновено се характеризират със слънчево начало на деня и с по-облачни и бурни следобеди. В отделни дни валежите ще са интензивни и ще са на по-голяма площ.

Ще има и градушки, но отсега не може да се конкретизират дати и райони. Дневните температури ще варират от 20-23 градуса по крайбрежието на морето до 25-30 в местата с повече слънце. В облачните дни с превалявания ще падат с 2-3 градуса.

Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско - 40 градуса, в Берковица и Средец - 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик - 38.

Най-ниските температури, измервани през май, са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса.

В София най-студено е било на 5 май 1935 година - минус 1,6 градуса , а най-топло на 16 май 2020 година - 34,1 градуса.

В Пловдив най-студено е било на 13 май 1976 г. - минус 0,3 градуса , а най-топло на 29 май 1993 година - 36 градуса.

В Плевен най-студено е било на 9 май 1909 година - плюс 0,4 градуса , а най-топло на 29 май 1993 година - 36,1 градуса.

Изминаващият април 2023 ще остане в архивите със средна температура в източните райони около нормата, а в останалата част на страната - под нея. Във валежно отношение в почти цялата територия на България са отчетени месечни суми на валеж над климатичните норми, като в Североизточна и Югоизточна България има места с преизпълнение на нормата между 2 и 3 пъти.

По високите части на планините снеговалежите през последните дни наваксаха зимното изоставане на дебелината на снежната покривка и към този момент, нейната дебелина в местата над 2000 м височина в Стара планина е над установената норма, а в останалите масиви е близко до нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари