Температурен рекорд в Мароко

1
За пръв път в историята температурите в страната са надвишили 50 градуса по Целзий
За пръв път в историята температурите в страната са надвишили 50 градуса по Целзий

През последните дни горещата вълна предизвика горски пожари в северната част на страната

За пръв път в историята температурите в Мароко са надвишили 50 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната служба на северноафриканската страна в неделя, предаде БГНЕС.

Метеорологичната станция в южния крайбрежен град Агадир регистрира в петък новия национален рекорд от 50,4С, съобщи Главната дирекция по метеорология.

През лятото Мароко преживя поредица от горещи вълни с рекордни температури.

Предишната най-висока температура, 49,9С, в град Смара в Западна Сахара, е регистрирана на 13 юли, според метеорологичната служба.

"Тази гореща вълна се дължи на притока на сух и горещ въздух от юг, който предизвика значително повишаване на температурите, надхвърляйки средните месечни стойности с 5 до 13 градуса", се казва в изявление на метрологичната служба.

През последните дни горещата вълна предизвика горски пожари в северната част на Мароко близо до Танжер и още по на изток в провинция Таза, които нанесоха щети на горите, но не доведоха до жертви, съобщиха журналисти от АФП.

Според Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз юли е бил най-горещият месец, регистриран някога на Земята. Той е надминал предишния рекорд от юли 2019 г. с 0,33 °C.

Миналият месец в Мароко беше класиран като четвъртия най-горещ юли от 1961 г. насам.

Метеорологичните прогнози предвиждат леко понижение на температурите през следващите дни в Северна Африка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари