ТЕЛК – Русе превръща деца аутисти в шизофреници

0
Според ТЕЛК състоянието "детски аутизъм" не можело повече да характеризира младежите, защото те вече не били деца
Според ТЕЛК състоянието "детски аутизъм" не можело повече да характеризира младежите, защото те вече не били деца

Все повече деца аутисти се превръщат в шизофреници, когато навършат 16, макар и само по документи, съобщава Нова телевизия.

Според ТЕЛК-ове от различни места в страната, състоянието "детски аутизъм" не можело повече да характеризира младежите, защото те вече не били деца. И тъй като спешно трябвало да им се намери друга диагноза, някои лекарски комисии решили това да бъде шизофрения. Историята на всички деца аутисти е почти еднаква. Когато навършат 16 обаче, историята на някои от тях се променя. Това се случило и на дъщерята на Наталия. Открили й аутизъм, когато детенцето било на 3.

„При поредното явяване на ТЕЛК се оказа, за моя голяма изненада, че след навършването на 16 години диагнозата трябва да бъде променена. Изобщо, за да има детето ми ТЕЛК, то трябва да има ТЕЛК с диагноза шизофрения”, обясни Наталия Атанасова, майка на дете с аутизъм.

„С навършване на пълнолетие по естествен механизъм, дигнозата "ранен детски аутизъм" отпада и на нейно място нещата се трансформират към заболявания типични за възрастните като олигофрения, шизофрения”, обясни д-р Цанко Коцев от ТЕЛК – Русе.

Това, което най-силно тревожи родителите като Ивелина, е, че превърнати в шизофреници, макар и само по документи, децата им вече нямат право на грижи в специализирани центрове за аутисити.

От Асоциация „Аутизъм” обясняват, че да се сменя диагнозата на младежи аутисти било практика на много места в страната. За разлика от шизофренията, детският аутизъм няма начало, нито развитие, нико пък край, обясняват от Клиниката по детска психиатрия.

Разясняват, че аутизмът е едно константно болестно състояние, а шизофренията - процес. Въпреки това обаче, си приличали. И докато Наталия и Ивелина обжалват решението на Лекарската комисия в Русе с твърдението, че децата им са аутисти, а не шизофреници, от Министерство на здравеопазването заявиха, че спешно започват проверка по всички подобни случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари