ТЕЛК комисиите започнаха да работят

1
300 души в Русе повече от месец чакаха това да се случи
300 души в Русе повече от месец чакаха това да се случи

Териториалните експертни лекарски комисии вече издават решения за постоянна и временна нетрудоспособност и на пациентите с повече от едно заболяване, предаде БНТ.

Новата Наредба за медицинската експертиза вече е публикувана в Държавен вестник. Близо 300 души в Русе повече от месец чакаха това да се случи.

След като Върховният административен съд отмени текстове от Наредбата за медицинската експертиза заради процедурни нарушения, за работата на комисиите възникнаха много неясноти. И хиляди инвалиди останаха без пенсиите си, тъй като комисиите не можеха да излязат с решения за заболяванията им. С влизането в сила на новата наредба ситуацията трябва да се нормализира. Лекарите от комисиите в Русе поетапно са започнали да звънят на пациентите, за да си вземат решенията.

д-р Ирина Димитрова – председател на ТЕЛК – Русе – първи състав
„Тъй като ние сме обработили информацията в груб вид, пациентът е прегледан, документите му са прегледани и става сега по-бързо признаването на решенията.”

Пациентите могат и сами да се обадят в комисиите, за да проверят кога могат да си получат решенията.

д-р Ирина Димитрова – председател на ТЕЛК – Русе – първи състав
„Пишем кога сме ги прегледали и от датата, от която издаваме решението, така че със стара дата ще им бъдат възстановени пенсиите.”

От комисията обясниха, че новата методика не се отличава от старата и ако болните за преосвидетелстване нямат съществена промяна в здравословното състояние, няма да има промяна и в процентите им за намалена трудоспособност.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари