Технически преглед ще се минава само с изряден пожарогасител

0
Поне веднъж годишно ще се проверява гасителното вещество и ще се лепи стикер
Поне веднъж годишно ще се проверява гасителното вещество и ще се лепи стикер Снимка: Gibko

Поне веднъж годишно ще се проверява гасителното вещество и ще се лепи стикер

Нови нормативни изисквания ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът няма изряден пожарогасител. Освен това се въвеждат и нови изисквания за самите гасители – те също ще минават на проверка поне веднъж годишно и ще им се слага стикер, указващ техническата им годност, пише Mediapool.

Първо законът, после наредбите

Автор на промените е МВР, а целта е да се засили контролът върху така или иначе задължителните пожарогасители. Към момента за обществено обсъждане са пуснати само промени в Закона за движени по пътищата. В тях е записано, че за всяка отделна категория превозно средство ще се изисква определен вид пожарогасител. Най-масовият например, за леките автомобили, ще е прахов, с 1 кг. гасително вещество.

След като промените в закона бъдат приети, ще се направят такива и в три наредби. Тези текстове са по-съществени, защото с тях се уточняват видовете пожарогасители, колко чест да е контролът за годността им, както и че без изряден такъв автомобилът не може да мине на техническите преглед.

Именно пунктовете за ГТП ще са основната цедка и за пожарогасителите, надяват се от МВР. Извън тях контролът ще се прави както и досега – от "Пътна полиция" и агенция "Автомобилна администрация". Преди техническият преглед на колата ще се прави и такъв на пожарогасителя. Той се извършва от специализирани фирми, които имат право да продават и ремонтират такава техника. Според запознати тези прегледи и евентуалната подмяна на гасителното вещество няма да са скъпи.

Сега не можем да глобяваме

И в момента има изискване автомобилите да са оборудвани с пожарогасител. Нито в Закона за движение по пътищата, нито в наредбата за пускане в движение обаче е записано какъв точно трябва да бъде той.

Според запознати заради тази празнота МВР на практика не може да налага глоби, независимо че и от пръв поглед може да е ясно, че пожарогасителят е стар или пък празен. Полицаят би могъл да напише в акта, че пожарогасител липсва, но обратното лесно може да бъде доказано и санкцията да се отмени от съда.

Друг проблем е, че катаджиите на пътя не могат да правят преценка за техническата изправност на пожарогасителя. Затова се предлага след бъдещия им преглед да се лепи стикер, който да указва датата на следващия.

И застрахователите го искат

Законовите промени са разработени заедно със застрахователите, които изплащат обезщетения за щети, причинени от пожари. Според мотивите към законопроекта годишно у нас стават около 2100 пожара в превозни средства. Половината от тях са в леки автомобили.

"Пожарите в пътни превозни средства се характеризират с бързо разпространение, а възникването на събитието извън населените места увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението", пише в тях.

Затова целта е да се търси по-добро оборудване на самите автомобили. Идеята е, че с изправни пожарогасители самите шофьори биха могли да се справят с огъня по-бързо, което пък би довело и до по-малки щети.

Ако промените бъдат приети от парламента, ще има шест месеца гратисен период, в който шофьорите да могат да проверят пожарогасителите си и да се оборудват. След това ще се налагат глоби от по 50 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    пешо
    А КАСОВА БЕЛЕЖКА ОТ АПТЕКАТА ЗА ГОДНОСТТА НА КИСЛОРОДНАТА ВОДА ЩЕ ТРЯБВА ЛИ ?
  • 2
    3
    ivan
    шефа на фирма за пожарогасители зам. министър трябва да захлеби.
  • 6
    2
    русенец
    И какво ще му проверяват на пожарогасителя? Налягането на газта ли? Че то съвременните пожарогасители са с манометър, ако те спрат на пътя да ти погледнат манометъра, а не да купуваме поредната лепенка. Защото имаме лепенки и за техническа изправност на автомобила, ама градът е пълен с таралясници.
  • 6
    1
    пожарникар
    Поредните стикери. Няма ли и тях да ги лепят на предното стъкло а не само на пожарогасителя та да се виждат на камерите. Не знам кой ще се навие да гаси запалена кола с две шепи прах, особенно ако е с монтирана газова уредба.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари