Тече записването на двойки за Северняшката сватба

5

Това е шестото издание на Националния фолклорен събор “Леденика” и то ще се проведе по традиция на 24 и 25 юни

Кандидатите да се венчаят по стар български обичай по време на Националния фолклорен съборЛеденика“ вече подават заявки в Община Враца, съобщиха от институцията. Двойките, които искат да са тазгодишните избраници за Северняшката сватба, могат да заявят желанието си до 10 май, а с одобрените кандидати ще бъде проведено събеседване, се посочва в официалната информация.

Организаторите казват, че няма ограничения при набирането на кандидати, но местните двойки ще са с предимство. Общината осигурява за гостите курбан-чорба, мезета и глинените съдове за тях. Основно изискване към гостите на сватбата е да са с национални носии.

Това е шестото издание на Националния фолклорен съборЛеденика” и то ще се проведе по традиция на 24 и 25 юни, в едноименната местност във Врачанския балкан. За първи път фолклорния събор бе организиран през 2016 година, а юбилейното му издание бе през 2022 година заради двете години прекъсване по време на пандемията.

До момента събора е посетен от повече от 100 000 души, казаха още от Община Враца, а през годините в двата фестивални дни е имало народни борби, надигравания и надпявания с участници от цялата страна, сред които Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, нестинарът Николай Топчийски, кукери от Пернишко, Берковската духова музика и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Евала
    Най-потентният наш съселянин да се записва, че без пари масрафа. Пък и надалеко ще се жени, както надалеко се разведе. Айде горчиво.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари