Тази нощ преминаваме към зимно часово време

0
Това означава, че ще спим един час повече
Това означава, че ще спим един час повече

През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време.

Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа на 25 октомври.

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано, предава БГНЕС.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март.

Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна.

Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. 2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук