Тази нощ ни очаква зрелищен метеоритен дъжд

0
Най-добрата гледка на падащи звезди се очаква в северното полукълбо
Най-добрата гледка на падащи звезди се очаква в северното полукълбо

Най-добрата гледка на падащи звезди се очаква в северното полукълбо

През тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително по своята красота явление. Метеоритният поток Леониди ще достигне своя пик на 18 ноември.

Леоноди е метеоритен поток, който обикновено се появява през ноември в съзвездието Лъв. Получава се ярко и много красиво сияние. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл.

"Очакват се около 15 метеора на час в зенита. Звездният поток Леониди се наблюдава най-добре при ясно време сутрин (след полунощ и преди изгрев слънце) над източния хоризонт, когато съзвездието Лъв се издига високо над него", уточняват астрономите. Леонидите са ярки и бързи бели метеори. земната атмосфера, образувайки звезден дъжд.

На всеки 33 години кометата се приближава до Слънцето, което засилва наблюдението на звездите на Земята. Така през 1833 г., по време на най-яркия звездопад на Леонидите, жителите на нашата планета наблюдават едновременно хиляди светещи следи в небето. Очевидците, впечатлени от честотата на проблясъците, сравняват случващото се със средно силен снеговалеж.

През 1966 г. свидетели на метеоритния дъжд Леониди преброяват 10 000 метеора в рамките на един час - това са 2-3 проблясъка в небето в секунда.

Учените прогнозират, че следващата мощна метеорна буря от Леонидите ще се случи през 2099 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари