Тази година няма да има циганско лято, защото и циганите са избягали от България

1
Георги Георгиев - Кмет на община Ветово
Георги Георгиев - Кмет на община Ветово

Един ром наскоро казал, че тая година няма да има циганско лято, защото и циганите са избягали от държавата ни.

Този виц разказа кметът на община Ветово Георги Георгиев, натъжен от начина, по който се водят преговорите за ново правителство.

"Не съм фен на никого сред политиците, но така или иначе в момента Бойко Борисов е сложен на пангара и всички му извиват ръцете", вижда кметът. За него всички около лидера на ГЕРБ се чудят как да го прецакат, но той пък ги усеща.

"Не съм оптимист какво ще се случи", маха с ръка Георгиев. И прогнозира, че или няма да се състави кабинет, или ще стане с много компромиси." Ако не може да се направи читаво правителство, по-добре да се отива на избори сега, отколкото след една година и времето пак да е проспано, а държавата да потъва, няма смисъл агонията да продължава", категоричен е кметът на Ветово, който е избран като независим кандидат.

Предсрочният парламентарен вот съвсем го е разочаровал. "Не правим информиран или мажоритарен избор, това е трагедията на българския народ, първо гласуваме, а после се срещаме с тези, които сме избрали", категоричен е Георгиев. За него преференциалният вот е "много пошъл", защото с него е станало още едно надхитряне вътре в партиите кой кого да измести чрез гласуване".
"Липсата на качествени личности води до отлив на избиратели, хората вече не искат да гласуват", отсича кметът. Дори да разбира, че читавите хора се дърпат, за да не ги омърсят в политиката.

Кметът има задача номер едно за новата власт: да се погрижи за образованието.
"Държавата няма защо да ни наказва, като принуждава общините да дофинансират маломерните паралелки в училищата, иначе трябва да ги закрием и малките градове и села съвсем да обезлюдеят, как не се разбира, че проблемът е национален", ядосва се Георгиев. За да опазят и без това намаляващите деца, тази година на школата във Ветово, Глоджево, Сеново и Смирненски от 1 януари до 30 юни т.г. за 65 ученици са им преведени 47 448 лв. До края на учебната година заради набъбналите 78 деца местната хазна ще олекне с още 33 700 лв.

Градоначалникът изчислява, че покритият общ недостиг от 81 148 лв. му струва 5,2% от общото финансиране на държавата. "Отделно поддържаме и почти цялата инфраструктура на училищата, защото делегираните им бюджети са като на гол тумбак чифте пищови, сметките им все не излизат", обяснява кметът Георгиев. Законовата промяна задължава и притиска общините да уедряват училищата, ако иска да получава добра субсидия. Без никой да се интересува има ли пари местните бюджети и защо се обезлюдяват цели райони. В селата Писанец, Кривня и Бъзън вече не бие училищен звънец и децата пътуват до Ветово.

"Това е задача номер едно, да съхраним държавата си, какво икономическо развитие, с кого да го правя, ако ми потрябват двама работници, няма откъде да ги взема, камо ли да разчитам на специалисти", ядосва се градоначалникът. И недоумява защо никой не иска да разбере, че ако се закрие училище или предприятие, все едно изчезва част от страната. Пак всичко се върти около София, докато най-накрая столицата стане държава.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари