Тази година е с най-големия спад от кризата през 2009 г. насам

0
Срив в строителството!
Срив в строителството!

Спадът в строителството стигна 32% за 9-те месеца на годината.

Това съобщи новият председател на камарата на строителите Николай Станков. Изпълнените обекти са за 7,42 млрд. лв. Това е вторият голям срив в бранша, първият е по време на кризата през 2009 г., когато е бил 50%, каза изпълнителният директор на камарата Иван Бойков.

Обяснението е ниското усвояване на европарите за втория програмен период 2014-2020 г. В подготовка минаха 2 години, коментира Бойков. Прогнозата му за 2017 г. е ръст с 10-15%. Очаква се да тръгнат търговете по оперативните програми - най-вече във водния сектор и програмата “Региони в растеж” на строителното министерство. Оттам се очакват обществени поръчки за 2,5 млрд. лв. и още 1 млрд. лв. за саниране.

Наблюдава се увеличение на разрешителните за строеж, макар и с 1,2 на сто. За вдигане на административни сгради обаче разрешителните са скочили с 21,3%. 

Въпреки че 63,3% от търговете са с критерия “Икономически най-изгодната оферта”, камарата настоява критерият най-ниска цена изобщо да отпадне, тъй като това декапитализира фирмите, а кадрите им бягат в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари