Таван на доплащането за лекарства влиза в сила

0
Пациентите ще доплащат по-малко за покриваните от здравната каса лекарства
Пациентите ще доплащат по-малко за покриваните от здравната каса лекарства

Пациентите ще доплащат по-малко за покриваните от здравната каса лекарства, предвиждат промени в наредба на здравното министерство, която влиза в сила от февруари догодина.

Таванът за доплащане от 60% от цената на най-евтиното лекарство от дадена група трябваше да влезе в сила от декември, създавайки след себе си хаос заради необходимостта хиляди пациенти да сменят лекарствата си наведнъж.

След консултации с фармацевти здравният министър Петър Москов обяви, че дава отсрочка до февруари, за да се настрои системата към новите правила. Това постави здравната каса в ситуацията да не спазва влязлата в сила наредба по заръка на министъра.

С промените в наредбата се въвежда ограничение пациентите да не могат да доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент от дадена група. Ограничението се отнася до лекарства от един вид – например за високо кръвно налягане, където най-евтиният продукт се покрива напълно от НЗОК, но същевременно има и няколко по-скъпи.

Досега пациентът доплащаше разликата, ако му е предписано лечение с по-скъпия медикамент. Тоест ако най-евтиното лекарство струва 5 лева, а той ползва медикамент за 18 лева, доплащаше 13 лева от джоба си. Занапред НЗОК ще реимбурсира само медикаменти, които влизат в сложения ценови таван. Тоест ако най-евтиното лекарство от групата струва 5 лева, пациентите не трябва да доплащат повече от 60% от стойността му или най-скъпото лекарство, което ще могат да си купят, ще е за 8 лева.

Заради това условие около 600 медикамента, потребявани от близо 500 000 пациенти, се очаква да отпаднат от реимбурсация и хората ще трябва да ги заменят с по-евтини.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари