Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов

60
Йорданов трябва да плати на Дончева 1000 лева обезщетение за обида
Йорданов трябва да плати на Дончева 1000 лева обезщетение за обида Снимка: Фейсбук / в."24 часа"

Йорданов трябва да плати на Дончева 1000 лева обезщетение за обида

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов да ѝ плати 1000 лева обезщетение за обида. Това се вижда в регистрите на Софийския градски съд, който отменя решението на долната инстанция, отхвърлила иска на Дончева, пише EURACTIV.

Градският съд постановява, че Йорданов е нанесъл вреди на Дончева, казвайки в интервю по БНР, че „по принцип Татяна Дончева е лъжец“.

Йорданов трябва да плати на Дончева и 55 лв. разноски по делото. Самата Дончева обаче дължи на Йорданов 585 лв. разноски, тъй като искът ѝ беше за 10 000 лв., т.е. отхвърлен е за 9000 лв.

Интервюто по БНР е дадено от Йорданов на 4 септември 2021 г., когато той е депутат в 46-ото Народно събрание. В него освен, че е Дончева е лъжец Йорданов казва и че тя е „изключително нечистоплътен политически човек“. В отговор на въпрос на водещия Йорданов обяснява, че Дончева е „човекът, който когато се говореше при кой ще отиде третия мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напускат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, за да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обяснявайки, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третия мандат, тогава няма значение нали кои ще го подкрепят. И включително е драскала на едни листчета половин милион ще ти дам. … Листчетата ги е драскала и си ги е взела, но за разговора, който тя е провела може да бъде доказан и там, където е отишла да говори тоя разговор с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, а просто има камери в тоя офис.

Радостин Василев, по онова време част от ИТН, казва, че той е депутатът с листчето. Но обяснява, че Дончева не му е предлагала парите, а само е написала това пред него. Той после разказал на Тошко Йорданов, който го приел като предложение. Съдът се позовава на показанията на Василев, за да отхвърли иска на Дончева в останалата му част.

Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения се приема като злоупотреба със свободата на словото и представлява по характера си противоправно поведение“, пише градският съд в решението си.

Магистратите обясняват, че има съществена разлика между обидата и отрицателното мнение, като отрицателната оценка не може да обоснове априори, че е налице обида.

Така съдът приема, че от всичко, казано от Йорданов в интервюто за Петър Волгин, единствено изразът „По принцип Татяна Дончева е лъжец“ е с обиден характер. Останалите думи и изрази са отрицателна оценка за личността ѝ, без да надхвърлят границата на допустимата критика, която една политическа фигура, каквато е Дончева, следва да търпи с оглед обществено значимата си роля.

Проблемът идва от използването на думите „по принцип“, става ясно от решението на съда. Като казва „по принцип“, Йорданов е надхвърлил границата на допустимата критика и е излязъл извън рамките на политическия дебат, смята съдът.

Съдът смята, че с разпита на двама свидетели е доказано, че Дончева е претърпяла неимуществени вреди – засегнати са честта и достойнството ѝ. Свидетелите разказват, че въпреки, че Дончева не емоционален човек, тя се е почувствала обидена и омерзена от ситуацията. Тези вреди безспорно се намират в причинна връзка с интервюто на Йорданов, казва съдът.

И изчислява вредите на 1000 лв., вземайки предвид, че Дончева е публична личност.

Решението на градския съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    Венцислав Владимиров Свищов
    Да купи нещо на децата си с тези пари
  • -4
    5
    Тътняна
    ГьончевА е вече мелеонер. Ще си купи рубле&shits yoo!
  • 3
    4
    няма що!
    ,,.. и изчислява вредите на 1000 лв., вземайки предвид, че Дончева е публична личност." Много е интересно по какви критерии съдът определя обезщетение, пък било то и напублична личност. Ами, ако е обикновен човек? Ще му определят 10лв. Колкото да пие една студена бира.
  • 0
    3
    Свети Марко Тотев
    Искам да напиша нещо и за двамата но немам желание породено от недоумението как е възможно като и на двамата имената им започват с голямо Т.
  • -2
    2
    Анонимен
    Браво
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари