Тържествена церемония в подножието на Шипка

0
Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа
Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа Снимка: Фейсбук, Калоян Желев

Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои днес в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще участва президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Програмата днес ще започне в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

По-късно през деня ще бъде открита фотодокументалната изложба „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа днес е въведена временна организация на движението. Проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

По повод празника Паметникът на свободата днес ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа, съобщи директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Културният институт ще бъде отворен за посетители след края на тържествената част около 12:00 часа.

Събитията, посветени на годишнината от Шипченската епопея, продължават до 25 август. Националното честване се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, община Габрово, Ротари клуб - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ - Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив - Габрово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До 1
    Радост или тъга те обзе?
  • 4
    1
    русенец
    Вчера бях на Шипка. Не видях едно руско знаме. :(
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари