Търсят чудовището от Лох Нес с дронове и скенери

0
Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище Неси от 50 години
Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище Неси от 50 години

Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище Неси от 50 години

Различни средства ще бъдат използвани в опит да се разгадае мистерията - дронове, оборудвани с термични скенери, лодки с инфрачервени камери, хидрофони, , съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Нашата цел винаги е била да записваме, изучаваме и анализираме всички видове поведение и природни явления, които са трудни за обяснение", обяснява Алън Маккена от изследователския екип "Доброволци, изследващи Лох Нес". Той организира наблюденията съвместно с Центъра "Лох Нес" в Дръмнадрочит, малко селце в северната част на Шотландия на брега на езерото.

Изследователите смятат, че термоскенерите могат да идентифицират всякакви аномалии, а хидрофонът ще открие необичайни силин звуци под водата в езерото с площ 56 км2 и дълбочина 240 м.

Съществуването на чудовище в езерото Лох Нес е легенда, която датира от древни времена. Каменни гравюри, направени от пиктите, които са живели в района по онова време, изобразяват мистериозен звяр с перки. Първите писмени сведения за него датират от 565 г. в биографията на ирландския монах свети Коломба, който евангелизира Шотландия през VI в. и обяснява, че е заповядал на чудовището да се махне.

Първото съвременно наблюдение на Неси е отразено в местен вестник през май 1933 г. Бизнесмен от района и съпругата му шофирали покрай езерото, когато ги изненадала "огромна вълна" във водата. През декември 1933 г. британският вестник "Дейли мейл" наема южноафриканския ловец на едър дивеч Мармадюк Уедъръл да намери съществото. Той открива големи отпечатъци от крака, които според него принадлежат на животно с дължина около шест метра. По-късно учени от Природонаучния музей обясняват, че следите са направени със стойка за чадър или с фалшив крак на хипопотам.

През 1934 г. английският лекар Робърт Уилсън прави така наречената "снимка на хирурга" - изображение, което изглежда изобразява главата и издължената шия на Неси, излизащи от водата. Снимката, публикувана в "Дейли мейл", е фалшива, но издига чудовището от Лох Нес до статут на международна знаменитост.

Според центъра "Лох Нес" чудовището е виждано повече от 1000 пъти. Интересът към него носи милиони лири благодарение на туризма.

През 1987 г. езерото е изследвано със сонар. Организаторите твърдят, че са открили "неидентифициран обект с необичаен размер и здравина" в дълбините.

През 2018 г. изследователи провеждат ДНК изследване на езерото Лох Нес, за да определят какви организми живеят във водите му. Нищо не е намерено, освен многобройни змиорки.

"Този уикенд ни дава възможност да претърсим водите по безпрецедентен начин и нямаме търпение да видим какво ще открием", обяснява Пол Никсън, главен изпълнителен директор на Центъра "Лох Нес".

Организаторите призоваха доброволци да наблюдават всяко движение във водата или други необясними явления през уикенда. За участие са се регистрирали повече от 300 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    123
    Абсолютни глупаци без никаква работа. Поизлъскват имиджа на големия забравен гьол. Нали пак трябва да заприиждат нови глупаци, които да стоят с телескопите брега и да им се привиждат перки и глави на чучела. В този контекст на езерото Байкал има много повече условия за митични чудовища но от там не се носят такива легенди. Просто там хората са нормални и си гледат работата.
  • 4
    1
    пак ли? за кой път вече?
    само занимават хората с глупости... не бяха извънземни наскоро... чудят се с какви глупости да заблуждават хората, за да не си задават важните въпроси, като........... какво става с икономиката? с инфлацията? колко скъп ще стане животът? кой пере пари? кога започва третата световна война?.... вместо да търсят измислици, да вземат да търсят Бог, да отворят по една Света Библия и да четат единствената истина на планетата и в живота... вместо това хората са се изродили, търсят материалното, деградацията, сексът и удоволствията са техния Бог и затова ще горят цяла вечност в езерото от огън
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари